Flyselskap

United Airlines sier opp 600 ansatte som ikke vil vaksineres

tredje kjønn i sitt bookingsystem United Airlines og Expedia United Airlines sier opp
Pressefoto: United Airlines.

United Airlines sier opp nesten 600 ansatte som i følge flyselskapet har nektet å la seg vaksinere mot COVID-19 innen tidsrfristen  27. september 2021.

Totalt risikerer 593 ansatte å bli oppsagt fordi de nekter å følge Uniteds vaksinemandat. Tallet representerer i underkant av 1 prosent av Uniteds 67 000 store arbeidsstyrker i USA som var underlagt mandatet.

Uniteds administrerende direktør Scott Kirby og president Brett Hart kunngjorde beslutningen om å gå videre med oppsigelser, og sa til ansatte i et internt notat:

Dette har vært en utrolig vanskelig avgjørelse, men å holde laget vårt trygt har alltid vært vår første prioritet.

United Airlines sier opp – utsetter siste frist

Nølende ansatte vil få en siste sjanse til å redde jobben hvis de kan bevise at de er fullstendig vaksinert før de formelle forhandlingsmøtene er planlagt. Sammen med nesten 600 ansatte som ganske enkelt unnlot å overholde mandatet, søkte rundt 2000 arbeidere om medisinsk eller religiøst fritak.

United ønsker å sette mange arbeidere som lyktes med å søke om fritak på ubetalt permisjon på ubestemt tid og til flyselskapet bestemmer at trusselen om viruset har gått betydelig tilbake. Ordningen skal være utformet i tråd med reglene for Equal Employment Opportunities Commission (EEOC). Men United har besluttet å utsette implementeringen av ordningen til tidligst 15. oktober. Selskapet avventer en juridisk utfordring fra en liten gruppe ansatte er løst.

Søksmålet, ledet av to av Uniteds kapteiner, hevder flyselskapet har lagt “betydelig og ubevisst press” på ansatte.

United var det første flyselskapet i USA som ga et vaksinatmandat og har vært den desidert mest aggressive i implementeringen. Derimot har American Airlines utsatt beslutningen om å kreve at ansatte blir vaksinert. De avventer president Bidens planer om en altomfattende leder for virksomheter med 100 ansatte eller mer.

Fagforeningene i American Airlines og Southwest driver lobbyvirksomhet i Det hvite hus. Det er et forsøk på å få et “alternativt samsvar” skrevet inn i forretningsordren. Dette vil tillate piloter å ta vanlige COVID-19-tester i stedet for å bli vaksinert.