Flyselskap

En uke igjen: USA grenser gjenåpnes for fullvaksinerte turister

fullvaksinerte turister USA grenser gjenåpnes
Foto: Pixabay.com

Etter nesten to år siden USA først innførte reiserestriksjoner, åpner landet endelig igjen for internasjonale reisende. Fra og med mandag 8. november kan fullvaksinerte passasjerer fra hele verden reise til USA igjen, underlagt standard innreiseregler. Her er en detaljert titt på reglene og hva du trenger å vite før flyturen.

Karantenehotell
Norsk Pass. Foto: Politiet.

Krav

Fra og med neste mandag kan alle passasjerer reise til USA igjen hvis de er fullt vaksinert mot COVID-19. Reisende anses som inokulert hvis de har mottatt en FDA- eller WHO-godkjent vaksine, med den siste dosen gitt minst 14 dager før avreise. For å bevise det samme, må et offisielt sertifikat fra den aktuelle regjeringen vises før ombordstigning.

Regelen gjelder nå for alle ikke-amerikanske innbyggere eller statsborgere, inkludert land som ikke tidligere var forbudt. I tillegg må passasjerene også fremlegge en negativ test tatt innen tre dager før reisen.

Barn under 18 år er unntatt fra vaksineregelen og kan gjenoppta reise til USA. Men hvis du reiser uten vaksinerte voksne, må alle mindreårige fremvise en negativ test innen én dag etter avreise i stedet for tre for andre. Den samme endagsregeltestingen gjelder for alle uvaksinerte amerikanske statsborgere, fastboende og fritatte utlendinger.

USA grenser gjenåpnes, dette er påkrevd ved innreise til USA. Vaksine, negativ PCR test og munnbind. Foto: Pixabay.com

USA grenser gjenåpnes – unntak

I tillegg til de ovenfor, har USA skissert unntak for noen utlendinger som kommer til USA etter neste tirsdag. Det bemerkelsesverdige unntaket er for de med “dokumenterte medisinske kontraindikasjoner” mot COVID-19-vaksiner. En legeerklæring vil være nødvendig ved innsjekking med detaljer om den negative konsekvensen. Disse reisende vil i stedet bli utsatt for selvkarantene og strenge testregler for å fly til USA.

Med tanke på den ulik spredning av COVID-19-vaksiner globalt, vil USA også tillate passasjerer fra en liste over lavvaksinerte land å komme inn. Alle visuminnehavere unntatt B1/B2-visum kan fly fra disse 50 landene, men må settes i karantene og ta tester etter ankomst. Land på dette inkluderer store deler av Afrika, Afghanistan, Jemen og mer.

Andre unntak inkluderer de delene av utvalgte kliniske studier, ambassadegodkjente årsaker til reiser og mer. Men for det meste må alle utlendinger være fullstendig vaksinert for å komme inn i USA fra 8. november og fremover.

USA grenser gjenåpnes
Tavlen på Frankfurt (FRA). Chicago står på listen :-). Foto: Pixabay.com.

Er flyselskapene klare ?

For flyselskapene globalt er USA et av de viktigste internasjonale markedene. Med millioner av passasjerer hvert år har grensestengingen rammet flyselskapene hardt. Imidlertid kan gjenåpningen være en sjanse til å fått endret det, og flyselskapene sparer ikke på konfekten.

Air India, Virgin Atlantic, United, American og dusinvis av andre øker alle flyruter for å møte bestilt etterspørsel. For nå teller passasjerer og flyselskaper globalt tilbake dagene for å returnere til USA for å gjenforene familie og venner og legge pandemien bak seg.