Flyselskap

Lufthansa innstiller 33.000 flygninger

På fredag ​​tilbakebetalte Deutsche Lufthansa AG alle gjenværende statlige tiltakspakker gitt av den Tyske Forbundsrepublikken. Lufthansa tilbakebetaler støtteordningen
Foto: Lufthansa.

Lufthansa innstiller rundt 33.000 flyvninger fra vinter ruteplanen de neste ukene. Konsernsjefen peker på fallende bookingtall på grunn av Omikron-varianten. Sykemeldte piloter er også en belastning for flyselskapet.

På grunn av fallende bestillinger og den forverrede korona-situasjonen kansellerer Lufthansa titusenvis av flyvninger i vinter.

Carsten Spohr CEO Lufthansa. Foto: Lufthansa.

Fra midten av januar til februar ser vi et kraftig fall i bestillinger. I vinterflyplanen må vi kutte rundt 10 prosent i gruppen. Nærmere bestemt dreier det seg om 33 000 flyvninger.

Carsten Spohr, konsernsjef hos Lufthansa til Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

 

 

Hovedårsaken til det massive kuttet er ifølge sjefen mangelen på passasjerer fra Lufthansa-gruppens hjemmemarkeder, det vil si Tyskland, Sveits, Østerrike og Belgia. Uten de såkalte slots, som flyselskapene sikrer sine start- og landingsrettigheter med, ville Lufthansa ha kansellert enda flere flyvninger.

Men vi må gjennomføre 18 000 ekstra, unødvendige flyvninger i vinter bare for å sikre våre start- og landingsrettigheter.

Lufthansa innstiller
Foto: Lufthansa.

Mange piloter har sykemeldt seg

I tillegg sliter Lufthansa med et høyt antall sykemeldinger blant sine piloter. Flyselskapet har måtte kansellere interkontinentale flyvninger i juleferien. Fra 23. til 26. desember vil hovedfokus være på ruter over Nord-Atlanteren, til for eksempel Boston, Houston og Washington. Totalt seks langdistanse ruter til USA måtte kanselleres innen søndag. Det er i dette trafikkområdet passasjerer lettest kan ombookes. Et fly til Japan er også kansellert.

Vi planla med en romslig buffer. Men det dessverre er ikke nok ved det ekstremt høye sykefraværet.

Han ønsket ikke å spekulere i en sammenheng med Corona-varianten Omikron, siden selskapet ikke var informert om type sykdommer. Først rapporterte portalen “aero.de” om personalmangelen, som bare delvis kan dekkes av piloter som hoppet inn spontant.

 

Lufthansa Airbus A340-600. Foto: Lufthansa.

Leter etter en erstatning

Berørt er flåten av langdistanse Airbus A330 / A340-fly, som det haster med reserve- besetninger i perioden frem til begynnelsen av januar. I følge aero.de advarer selskapet i et internt rundskriv:

På grunn av det økte sykefraværet, er vi ikke lenger i stand til å håndtere alle ruter. Crew dispatcher jobber allerede med scenarier for å redusere  rutetilbudet. I tillegg til sykemeldingene gjør karanteneplikt etter enkelte flyvninger personellplanlegging vanskeligere.

Først nylig annonserte Europas største flyselskap at de hadde foredlet de eksisterende nødkonseptene og gjort dem mer fleksible under koronakrisen. Man har alltid reserver i bakgrunnen, sa en talsmann for selskapet med tanke på Omikron-varianten.

Lufthansa er ikke alene med mangel på personell. Det skandinaviske flyselskapet SAS meldte også i går at de måtte kansellere ruter på grunn av uvanlig høyt antall sykefravær og på grunn av korona karantene bestemmelsene. Tirsdag ble 20 av rundt 600 ruter berørt.