Flyselskap

SAS og Finnair reduserer kapasiteten når pandemismitten øker

SAS A350-piloter vi gratulerer SAS Fire produksjonsplattformer
Pressefoto: SAS.

En tredjedel av flyvningene kan bli innstilt. Pandemien tvinger nå SAS til å redusere antall flyvninger de første månedene i 2022. Finnair gjør også tilsvarende reduksjoner. SAS og Finnair reduserer kapasiteten når pandemismitten øker.

Den nye pandemismitten tvinger nå flere og flere flyselskaper til å endre ruteplanene. Dette skyldes dels at de reisende velger å bli hjemme, selv om de allerede har bestilt billetter, men også fordi personalet er berørt av pandemien. For eksempel har United Airlines i dag i overkant av 3000 sykemeldte ansatte, noe som tilsvarer 4 prosent av arbeidsstyrken. Situasjonen er den samme hos  JetBlue, British Airways og andre store flyselskaper.

Situasjonen i Norden er ikke så bekymringsfull, men Finnair slo i går alarm om at sykefraværet blant ansatte nå er så høyt, på grunn av både omikron og vanlig influensa, at det påvirker mulighetene for å implementere flyprogrammet. Både europeisk trafikk og langdistanseruter blir berørt når trafikken reduseres med 20 prosent. Blant annet blir starten på den helt nye ruten fra Helsinki til Dallas utsatt. Antall avganger til Hong Kong og Singapore reduseres. Når det gjelder korte- og mellomlange ruter reduserer Finnair først og fremst på rutene som har flere daglige avganger, inkludert Stockholm, for å gi passasjerene muligheten til å velge en annen avgang.

 

Dallas i USA. Finnair med teaser
Finnair Airbus A350-900 XWB. Foto: Finniar.

Pandemismitten fører til reduksjoner

SAS legger på sin side enda større begrensninger og reduserer totaltilbudet med 30 prosent over hele nettverket.

Omicron-varianten har økt antallet smittede. Dette har igjen gjort at reiselysten har avtatt og til enkelte land med strenge restriksjoner har vi sett en markant nedgang i reiselysten. Derfor gjør vi en betydelig reduksjon i tilgangen på flyseter allerede denne uken.

Simon Puck Hansen, viseadministrerende direktør i SAS til nettstedet Finans.dk

Det er de neste to-tre månedene det nye redusert trafikkprogrammet gjelder. Når sommersesongen starter i april vil antallet flyvninger gradvis øke og ambisjonen er at SAS i den mest trafikkintensive perioden i sommer skal nå opp mot 80 prosent av nivået fra 2019.

%d bloggere liker dette: