Flyselskap Rutenytt

Ethiopian begynner å fly daglig fra Oslo – den raskeste og mest moderne flyruten til Afrika

den raskeste og mest moderne flyruten til Afrika
Ethiopian Airlines – Boeing 787 Dreamliner – Foto: Ethiopian.

Nordens raskeste og mest direkte flyforbindelse til Afrika går med Star Alliance-medlemmet Ethiopian Airlines. Den raskeste og mest moderne flyruten til Afrika.

Helt uten slitsomme tidssone forskjeller. Ethiopian Airlines sin pålitelige rute Oslo – Stockholm – Addis Abeba har vært operert under hele pandemien. Som regel med Boeing 787 Dreamliner. Fra juni flyr Ethiopian Airlines daglig fra Oslo

Ethiopian er Afrikas overlegent største operatør av Dreamlinere og er nå også på vei til å bli et av de selskapene som har flest hypermoderne Airbus A 350 for de lengste distansene. Mens andre flyselskap har forsinket leveranser eller redusert flåten, har Ethiopian tatt imot fem nye A350 under pandemien.

I starten av pandemien konverterte Ethiopian Airlines 25 passasjerfly for frakt, og ble med det en nøkkelaktør for frakt av medisinsk utstyr. 150 millioner vaksinedoser har blitt transport til Afrika av Ethiopian.

Flyfrakt ga selskapet en betydelig gevinst også i 2021, og bidro til at selskapet kunne opprettholde viktig trafikk for mennesker og frakt. Ethiopian Cargos 12 rene transportfly er fortsatt en viktig og inntektsbringende del av konsernets fremtid. Selskapet blir det nest første i verden til å bestille helt nye Boeing 777X i full fraktversjon, i fem eksemplarer med superlang rekkevidde.

Ethiopian Airlines - Boeing 787 Dreamliner - Foto: Ethiopian.
Ethiopian Airlines – Boeing 787 Dreamliner – Foto: Ethiopian.

Den raskeste og mest moderne flyruten til Afrika

Addis Abeba er huben med 127 destinasjoner i 81 land, noe som gjør Ethiopian Airlines til det fjerde største i verden når det kommer til antall destinasjoner, flere enn mange store flyselskap. Ethiopian Airlines er også verdens femte største selskap i antall Airbus A350 med 18 i flåten, med en snittaltder på 3,1 år. De er innredet for 30 på business class og 313-325 på økonomiklasse. De 27 Boeing 787 Dreamliner flyene til selskapet er fem år i snitt.

Ethiopian Airlines tilhører de 20 største flyselskapene i verden og med 67 destinasjoner i Afrika øker tar selskapet fortsatt en større del av markedet, under sitt slagord «The New Spirit of Africa». To ganger de siste årene har Skytrax gitt selskapet utmerkelsen «Best Airline Staff Service» og fire ganger «Best Airline in Africa». I 2017 fikk selskapet Four Star Certification, samtidig har selskapet økt omsetningen med 25% sju år på rad.

Pandemien har gitt Ethiopian Airlines mange av de samme utfordringene som andre flyselskap, men selskapet har klart seg uten å kjøre nedbemanningsrunder. Dette har bidratt til at passasjertrafikken har blitt holdt oppe, og bidro til at Ethiopian Airlines ble utnevnt til «Best African Airline 2021» av Business Travel Award. Trafikken mellom Oslo og Stockholm har pågått under hele pandemien.

Gjennom deleierskap og allianser med flere flyselskap, senest i Zambia og Den demokratiske republikken Kongo har Ethiopian befestet sin stilling som et pan-Afrikansk selskap, med gode forbindelser til Asia, Sør-Amerika og Nord-Amerika.

Ethiopian Business Class – Cloud Nine. Foto: Ethiopian Airlines

Medlem av Star Alliance

Fremgangen har ikke kommet over natten, selskapet har vokst kontinuerlig under sine 75 operasjonelle år. Ethiopian er statlig, men har alltid fattet selvstendige kommersielle beslutninger, noe som har bidratt til vekst og overskudd. Flyselskapet er Ethiopias største og meste populære selskap å jobbe i. Et eget akademi utdanner piloter, kabinpersonale, flyteknikere og bakkepersonell. En bevisst satsing har bidratt til selskapets unike andel kvinnelige piloter og flyteknikere.

I Skandinavia flyr selskapet også en lokal rute mellom Oslo og Stockholm. Avgangen tidlig kveld fra Oslo til Stockholm fortsetter direkte til Addis Abeba over natten. Avgangen Stockholm – Oslo er en morgenavgang. Dreamlineren som normalt brukes er konfigurert med 24 Business Class seter og 246 økonomi. Med noen flere seter på Business Class i det større 787-9 flyet.

Ethiopian Airlines gjenopptar nå leveransene av 25 bestilte Boeing 737-8 som først og fremst skal støtte trafikken i Afrika, der man i dag benytter Boeing 737-800, samt en av verdens største flåter av Bombardier Q-400, cirka 30, en flytype som passer ekstra bra for Afrikas mange «hot and high»-flyplasser og lange avstander.

 

%d bloggere liker dette: