Tvangsmulkten er en reaksjon på at SAS ikke har tilbakebetalt refusjonskrav som er fremmet av kunder i forbindelse med pilotstreiken i sommer.
Etter forskrift om flypassasjerers rettigheter er det krav om at refusjon av billettpris skal tilbakebetales innen syv dager. Luftfartstilsynet har vist forståelse for at dette ikke lot seg etterkomme på grunn av den ekstraordinære situasjonen SAS var i på grunn av en langvarig pilotstreik. Likefullt mener Luftfartstilsynet at SAS burde tilbakebetale kravene raskere enn det de har gjort.
Berettigede krav skal tilbakebetales
Vi forventer at SAS betaler tilbake det kundene har krav på. Det er ingen tvil om at selskapet har vært i en krevende situasjon, men de har et ansvar for å oppfylle sine forpliktelser overfor passasjerene sine. Det har gått såpass lang tid etter at streiken ble avsluttet at vi forventer at sakene skulle vært løst nå.
Lars Kobberstad, luftfartsdirektør.
Tvangsmulkt
Summen på tvangsmulkten er på kr 100 000,–, med mulighet for videreføring og eventuell økning. Vedtaket gjelder i første omgang for perioden 18. oktober til 28. oktober 2022. SAS skal rapportere oppdatert status medio uke 43 slik at Luftfartstilsynet kan vurdere om tvangsmulkten må videreføres.
Om Luftfarttilsynet
Luftfartstilsynet skal bidra til sikker, samfunnsnyttig og bærekraftig luftfart i tråd med de overordnede mål for samferdselspolitikken. Luftfartstilsynet utarbeider et nasjonalt regelverk innen luftfart, og gjennomfører og implementerer felleseuropeisk luftfartsregelverk i Norge. Sentrale oppgaver er godkjenning av organisasjoner, personer og fartøy, og at aktører oppfyller kravene i gjeldende regelverk. Luftfartstilsynet har hovedansvaret for å føre tilsyn med norsk luftfart, og har videre ansvar for tilsyn med arbeidsmiljøet for flygende besetningsmedlemmer. Luftfartstilsynet er sivil og militær luftromsmyndigheter.
Selskapet er et selvstendig og uavhengig forvaltningsorgan som er direkte underlagt og rapporterer til Samferdselsdepartementet.
Luftfartstilsynet fører tilsyn med at aktørene i norsk luftfart følger gjeldende lover, regler og forskrifter. For å sikre at dette skjer fører Luftfartstilsynet tilsyn med blant annet flyselskaper, flyverksteder, flyskoler, luftfartøy, sertifikatinnehavere, lufthavner og landingsplasser for helikoptre. Luftfartstilsynet utsteder også sertifikater til personer og luftfartsnæringer, som flyselskaper, verksteder, piloter og kabinpersonell.
Luftfartstilsynet, sammen med Samferdselsdepartementet, representerer Norge i Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart.