Flyselskap

Sørlendinger og vestlendinger er mest kulturelle i sommerferien

Sørlendinger og vestlendinger
Pressefoto: TUI.

Sol og strand er den viktigste reisetypen i sommer for alle nordmenn på utenlandsferie, men innbyggerne på Sør- og Vestlandet skiller de seg ut som litt mer kultursøkende. Sørlendinger og vestlendinger er mest kulturelle i sommerferien.

Sommerferien er nærmest «hellig» for nordmenn, og over flertallet velger å feriere i utlandet. Det viser er fersk gallupundersøkelse fra Kantar Media.På landsbasis svarer 53 % at de skal reise til utlandet de neste 12 månedene.

Vil ha sol, storby og kultur

Av dem som skal reise, er det reiser til destinasjoner med sol og strand som dominerer. Hele 59% av dem som skal reise til utlandet fra Sørlandet og Vestlandet velger en slik type ferie. Deretter kommer storbyferier med 38 %, mens kultur og underholdningsferier kommer inn på en god tredjeplass med 16 %. Det skiller seg ut fra den øvrige befolkningen, hvor ferier på landsbygda inntar tredjeplassen.

Kulturdirektør i Kristiansand, Camilla Jarlsby, synes det er gledelig at reisemål med gode kulturtilbud prioriteres ekstra høyt på Sørlandet. Hun peker også på at ofte går storbyferie og kultur og underholdningsferie hånd i hånd.

Mye vil ha mer kultur?

– Her på Sørlandet er det et rikt kulturliv og befolkningen har opparbeidet seg en nysgjerrighet på kultur. Kanskje det er sånn at «mye vil ha mer»? Sol og badeliv har sørlendinger normalt godt dekket inn sammenlignet med andre landsdeler. Vi prioriterer da kanskje kulturopplevelser høyere enn andre deler av landet, også når vi reiser utenlands, sier kulturdirektør i Kristiansand, Camilla Jarlsby i en kommentar.

Nordmennene ble spurt om hva slags type reise de ville velge de neste 6 månedene.

Slik svarte Sørlendinger og vestlendinger.

 • Sol og strand (59 %)
 • Storbyferie (39 %)
 • Kultur – og underholdningsferie (16 %)
 • Ferie på landsbygda (13 %)
 • Bil eller togferie (11%)
 • Sport og aktivitetsferie (9 %)
 • Annen type ferie (7 %)
 • Cruise/båtferie (4 %)
 • Safari/villmark (3 %)
 • Fest (2 %)
 • Har ikke bestemt meg ennå (1 %)

(Det var mulig å krysse av på flere alternativer i spørreundersøkelsen)

– Det er ofte mange fantastiske kulturopplevelser på våre reisemål. Jeg kan nevne Gamlebyen i Palma de Mallorca, kystbyen Pafos på Kypros som er Afrodites fødested i følge myten og Tiberius-broen på Rimini i Italia. Så det er gode muligheter for å kombinere både sol og strand, byliv og kultur, sier kommunikasjonssjef i TUI Norge, Anne Mørk-Løwengreen.

%d bloggere liker dette: