Flyselskap Oneworld

Finnairs veiing av passasjerer møter kritikk fra reisende

Dallas i USA. Finnair med teaser Finnairs veiing av passasjerer
Finnair Airbus A350-900 XWB. Foto: Finniar.

Finnair har nylig implementert et frivillig system for veiing av passasjerer som var ment for å samle data til beregninger av vekt og balanse. I stedet har dette utløst en storm av kritikk hvor praksisen beskyldes for å være “body shaming”.

Veiingen av passasjerer som finner sted før flyvninger fra Helsinki lufthavn vil være i drift i april og mai, ifølge flyselskapets programbeskrivelse. Finlands nasjonale flyselskap, Finnair, samler data om både gjennomsnittlig vekt på kunder og deres håndbagasje. Ifølge flyselskapet er veieprosessen anonym. Data vil kun bli brukt for å optimalisere Finnnairs nåværende vekt og balanse beregninger.

Vi veier frivillige kunder sammen med deres håndbagasje. I målingen spør vi ikke etter personopplysninger, men totalvekten av kunden og håndbagasjen, kundens alder, kjønn og reiseklasse blir registrert i databasen. Det samles ikke inn informasjon som gjør det mulig å identifisere deltakerne.

Satu Munnukka, leder for bakketjenester hos Finnair.

Vekt informasjonen som samles inn av flyselskapet vil bli videreført til det finske transport- og kommunikasjonsbyrået. Byrået vil bruke den til å utvikle beregninger for vekt og balanse og lasting for perioden 2025 til 2030. Den amerikanske skuespillerinnen og plus-size modellen Hayley Hasselhoff tok opp problemet med praksisen under et nylig besøk på Good Morning Britain. Og fortalte at selv om vekt informasjonen ikke blir offentliggjort, er den fortsatt “utløsende for personer med spiseforstyrrelser”.

Finnairs veiing av passasjerer

Andre har kritisert programmet via sosiale medier, med kommentarer som “det lukter av diskriminering” og “jeg vil ikke reise via @Finnair da jeg ikke vil bli #kroppssjameret av et forbannet flyselskap.”

Finnair har i en uttalelse sagt at vektundersøkelsen under ingen omstendigheter vil bli en permanent tiltak. “I henhold til luftfartsforskrifter er flyselskaper pålagt å oppdatere gjennomsnittsvekten på passasjerer hvert femte år. For å sikre at dataene som brukes for planlegging og beregninger av vekt og balanse er nøyaktige,” sier uttalelsen. “Ingen som flyr med Finnair fra Helsinki er pålagt å veie seg før de går om bord på flyet. Det er helt frivillig. Vi ønsker å forsikre kundene om at deltakelse er valgfritt. Alle innsamlede data er anonyme og ikke vil bli koblet til deres personlige profiler.

Vi er glade for å kunne avsløre at 800 personer så langt har frivillig deltatt i undersøkelsen, med flere forventet å delta i de kommende dagene. Som et inkluderende flyselskap ønsker vi alle velkommen om bord på våre fly.

En representant for den finske pilotforeningen (FPA), som representerer 1400 profesjonelle piloter i Finland, svarte på BBC Travels forespørsel om kommentar og sa at FPA ikke har spesifikk informasjon om policyen utover det som er tilgjengelig på Finnairs nettsted. Foreningen sa imidlertid at den støtter initiativet. “Fra det vi har forstått, er målet å revurdere informasjonen som brukes som standardvekter for passasjerer og bestemme om den fortsatt er nøyaktig eller om det er behov for å justere verdiene.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.