Flyplass Flyselskap

Meklingen mellom NTL og Spekter: Frist ved midnatt

Kabinpersonalet i SAS skal i møter med ledelsen Meklingen mellom
Foto: Riksmekleren.

Meklingen mellom Norsk Tjenestemannslag (NTL) og arbeidsgiverforeningen Spekter pågår intensivt med frist ved midnatt onsdag. Riksmekler Mats Ruland uttrykker håp om en løsning, men påpeker at de vanskeligste temaene fortsatt gjenstår.

Riksmekler Mats Ruland uttalte til TV 2 klokken 18.50 at meklingen har god fremdrift. Selv om det kun er satt av en dag til meklingen, gjenstår de mest utfordrende temaene. Økonomiske spørsmål er blant de uavklarte punktene.

Det er god mulighet for at partene vil komme til enighet før fristen, men vi har ikke en løsning akkurat nå.

En konflikt mellom NTL og Spekter vil ha vidtrekkende konsekvenser, spesielt for flyplassdriften. Brann- og redningstjenester, tekniske tjenester og administrasjon kan bli berørt. Flyplassene i Bergen, Brønnøysund, Førde, Kirkenes, Kristiansand, Oslo og Ålesund er inkludert i det første streikeuttaket som trer i kraft klokka 12 onsdag. Dette kan medføre at 140 Avinor-ansatte tas ut i streik i første omgang.

Betydelige konsekvenser for flytrafikken

Dersom partene ikke når enighet, vil det få store konsekvenser for flytrafikken de neste dagene. Bergen Lufthavn rammes hardest blant flyplassene hvor 53 ansatte potensielt tas ut i streik. De vil stoppe all ordinær passasjertrafikk. Brønnøysund og Førde lufthavn risikerer også full stopp for passasjertrafikken.

Det er mye som står på spill, og det vil ha betydelige konsekvenser for flytrafikken om vi skulle få en konflikt. Men jeg håper som sagt at vi skal unngå det.

Riksmekleren

Institusjonens oppgave er å mekle i interessetvister mellom partene i arbeidslivet, dvs. tvister om oppretting eller revisjon av tariffavtaler. Virksomheten ledes av riksmekleren.

Meklingsinstitusjonen er opprettet med hjemmel i lov 5. mai 1927 nr. 1 om arbeidstvister. Institusjonens oppgave er å mekle i interessetvister mellom partene i arbeidslivet, dvs. tvister om oppretting eller revisjon av tariffavtaler.

Virksomheten ledes av riksmekleren, som velges for tre år. Det velges også faste meklere for bestemte kretser. Det er seks slike kretsmeglere, nærmere bestemt for Østlandet (2), Sørlandet, Vestlandet, Trøndelag og Nord-Norge. Kretsmeglerne mekler hovedsakelig i lokale tvister. Arbeidstvistloven åpner også for at det kan velges særskilte meklere for bestemte saker eller tidsrom. Det er for tiden valgt ti særskilte meklere. Disse, sammen med flere av kretsmeglerne, mekler i tvister på nasjonalt nivå for å unngå for lang ventetid i meklingsinstitusjonen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.