Flyselskap SAS EuroBonus

Norge får en liten eierandel i SAS som erstatning for kriselån

Antall passasjerer hos SAS til Kanariøyene vinterens trafikkprogram Europeisk kåring liten eierandel i SAS
Foto: Privat.

Norge ga SAS et lån på 1,5 milliarder under koronakrisen, men får ikke pengene tilbake. Handels- Næringsdepartementet mottar i stedet en liten eierandel i SAS aksjer verdt 120 millioner kroner i det kriserammede flyselskapet. Aksjeverdien tilsvarer en dividende på 6,9 prosent, noe som innebærer et tap på 93,1 prosent.

Tidlig i år signaliserte SAS-sjef Anko van der Werff at Norge kunne få tilbake opptil 25 prosent av milliardlånet som SAS tok opp i 2020. Hele oppgjøret fra SAS til Norge skulle komme i form av kontanter, var løftet fra SAS-sjefen, ifølge Aftenposten. Slik blir det altså ikke.

Aftenposten skriver at de ikke har lyktes i å få en kommentar fra Myrseth og næringsdepartementet til saken.

I den endelige planen for redningen av SAS, som ble lagt fram tirsdag, blir Myrseth forespeilet en ytterligere mulig tilbakebetaling fra SAS. Denne tilbakebetalingen kan dog kanskje først komme etter 2030.

Flyselskapet vil sette av en milliardpott som kanskje kan utbetales til selskapets kreditorer om noen år, men dette avhenger av hvorvidt SAS må betale et stort beløp til Sverige eller ikke, ifølge Aftenposten.

Bakgrunn om kriselånet

Under koronapandemien ga den norske staten SAS et lån på 1,5 milliarder kroner som en del av en større redningspakke for å støtte flyselskapet gjennom den vanskelige perioden. Lånet var en del av regjeringens tiltak for å sikre vital infrastruktur og opprettholde nødvendige transporttjenester i en tid med store økonomiske utfordringer og redusert reiseaktivitet. Regjeringen forventet opprinnelig en delvis tilbakebetaling i kontanter, men nå viser det seg at tilbakebetalingen skjer i form av aksjer, noe som reduserer verdien betydelig.

Staten Norge og SAS

  • Norge var med som stor aksjonær i SAS helt fra oppstarten tilbake i 1946.
  • Norge solgte seg ned i flere omganger og solgte i juni 2018 de siste aksjene Staten eide i SAS.
  • I desember 2020 ble Norge igjen finansielt involvert i SAS. Da gjennom et pandemilån på 1,5 milliarder kroner.
  • Dette lånet har med påløpte renter blitt ytterligere 200 millioner kroner større.
  • Lånet er usikret. SAS vilnå at Norge maksimalt kun skal få igjen 6,9 prosent av verdien av kravet i år. Om noen år vil kanskje ytterligere 16,3 prosent av lånet betales tilbake.

Kilde: Aftenposten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.