Flyselskap

10 måter piloter forminsker flyenes fossile fotspor

flyenes fossile fotspor
Foto: Emirates

48 000 tonn lavere drivstofforbruk og mer enn 150 000 tonn reduksjon i karbonutslipp. Dette er grepene Emirates-pilotene gjør for å kutte utslipp og energiforbruk.

2016 var startskuddet for verdens største flyselskap Emirates til sin strategi «Green Operating Procedures», også kalt Green Ops. Målet var å bruke flere metoder til å redusere drivstoffbruk, både på flygningen og på bakken, samtidig som effektivitet og sikkerhet ble ivaretatt. Som en del av programmet fikk pilotene nødvendig utdanning, og dataanalyse og teknologi ble utviklet for å hjelpe dem med å administrere flygningene sine så effektivt, sikkert og bærekraftig som mulig.

Åtte år senere kan flyselskapet med fasit i hånd presentere imponerende resultater. Takket være både «Green Ops» og andre tiltak reduserte Emirates drivstofforbruket med mer enn 48 000 tonn og karbonutslippene med over 151 000 tonn det siste året.

10 måter for å få ned flyenes fossile fotspor

Her er ti av de viktigste tiltakene som skal redusere unødvendig drivstofforbruk og utslipp:

  1. Ekstra drivstoff ved behov

Piloter kan velge å ta opp ekstra drivstoff utover minimumskravet dersom det vurderes som nødvendig for de operasjonelle behovet og for sikker drift. Dette forutsetter at de mottar relevante data og analyser som hjelper dem med å ta mer informerte og presise beslutninger om opptak av ekstra drivstoff.

  1. Optimalisering av flyhastighet

For å finne flyets ideelle driftshastighet brukes det teknologi som vurderer ulike driftskostnader og avgangs- og ankomsttider. Med de ulike forholdene tatt i betraktning vil den optimale hastigheten kunne redusere drivstoffbruken – uten at det går utover tidsplanen.

  1. Redusert landing med vingeklaffer

Fly har fleksibilitet til å lande med en rekke konfigurasjoner for flyets flaps. Målet er å velge flapsinnstillingen som minimerer aerodynamisk motstand basert på ulike faktorer, deriblant rullebaneforholdene.

  1. Tomgangsomvendt skyvekraft

Så snart flyet er på bakken, kan piloten iverksette ulike nivåer av omvendt skyvekraft for å bremse flyet. Det vil si at reverseringssystemet på flyets motorer brukes, men med motorens turtall på tomgang. Motorene bruker altså ikke full kraft, men er justert for å redusere flyets hastighet etter landing.

Flyenes fossile fotspor

  1. Innkjøring med redusert motorkraft (RETI)

RETI står for Reduced Engine Taxi-In, og betyr at flyet beveger seg fra rullebanen til terminalen ved hjelp av sine egne motorer. Under denne taksingen er det ikke nødvendig å bruke kraft fra alle motorene. Derfor benytter pilotene enhver passende mulighet til å slå av en eller to motorer, avhengig av flyets motoroppsett, ved landing. Denne praksisen har ført til syv ganger høyere bruk av RETI.

  1. Optimaliserte flyruter

Emirates har brukt fleksible flyruter siden 2003. Flyselskapet jobber direkte med flykontroll og andre bransjeorganer over hele sitt nettverk for å optimalisere hver rute som flys mellom byer.

  1. Teknologi og innovasjon – FlightPulse

Emirates har introdusert et selvbetjent verktøy, utviklet i samarbeid med GE Digital Aviation Services, til alle sine piloter. Verktøyet FlightPulse inneholder viktige elementer av operasjonelle data og analyser knyttet til sikkerhet og drivstoffeffektivitet for hver flyvning, og har transformert overvåkingen av flydriftsdata.

  1. Optimalisering av tyngdepunkt

Flyets tyngdepunkt (CG) påvirker sikkerheten og effektiviteten til en flyvning. Lasting av flyet ved det optimaliserte tyngdepunktet sikrer riktig vekt og balanse, og øker flyets aerodynamiske effektivitet og dermed også drivstofforbruket. Emirates har strenge regler for lasting av fly for å nå den ideelle vektbalansen.

  1. Minimere bruk av hjelpemotor

For å senke drivstoffbruk på bakken kan piloten redusere bruken av flyets hjelpemotor (APU), og istedenfor bruker den elektriske bakkeenheten (GPU) for å redusere utslipp. Siden dette ble innført har APU-bruken blitt redusert med mer enn 30 %.

  1. Justert opptak av drikkevann

Emirates bruker vitenskapelige metoder for å beregne drikkevannet som trengs for en flyvning for å redusere flyets vekt mest mulig, uten at det påvirker passasjerenes komfort.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.