Flyselskap SAS EuroBonus SkyTeam

Fordelene med SkyTeam Elite Plus-status

SkyTeam Priority SkyTeam Elite Plus-status
Foto: SkyTeam Elite Plus-status

Det finnes tre store globale flyselskapsallianser – oneworld, SkyTeam og Star Alliance – som alle tilbyr en viss grad av gjensidig anerkjennelse for elitmedlemmer. I denne artikkelen undersøker vi fordelene med SkyTeam Elite Plus-status, den høyeste gjensidige elitnivåen innen SkyTeam-alliansen.

Hvordan fungerer flyselskapsallianser?

En av de største fordelene med globale allianser er gjensidig anerkjennelse av elitestatus mellom flyselskapene. Selv om reisende ofte behandles best når de flyr med sitt “eget” flyselskap, er det visse fordeler som kan forventes uansett hvilket medlemsflyselskap de flyr med. Dette er en av de viktigste verdiene ved en flyallianse.

Elitestatus tjenes ikke direkte hos SkyTeam, men hos et SkyTeam-medlemsflyselskap. Den statusen overføres deretter til en allianseelitnivå. SkyTeam har to elitnivåer – Elite og Elite Plus – og det er på det høyere nivået at fordelene virkelig trer i kraft.

For eksempel, hvis noen er SkyTeam Elite Plus-medlem gjennom Delta SkyMiles, kan de forvente visse fordeler, uansett om de flyr med Air France-KLM, Korean Air, China Eastern, Middle East Airlines, Saudia eller Virgin Atlantic, blant andre.

Fordeler med SkyTeam Elite Plus-status

Hva er fordelene med SkyTeam Elite Plus-status? Her er en oversikt over hver fordel, i den rekkefølgen de vanligvis verdsettes (selv om dette kan være subjektivt og avhengig av reisemønster).

Tilgang til business class-lounger

Den mest verdifulle fordelen med SkyTeam Elite Plus-status er tilgang til lounger. Medlemmer får tilgang til de fleste SkyTeam business class-lounger når de reiser internasjonalt med et SkyTeam-fly samme dag, uansett kabinklasse. De kan også ta med en gjest (som også må reise med et SkyTeam-fly).

Dessverre setter Delta sine hyppige reisende i en dårligere posisjon ved å ikke gi SkyTeam Elite Plus-medlemmer gjennom Delta SkyMiles tilgang til Delta Sky Club når de reiser i økonomiklasse på internasjonale flyvninger. De kan imidlertid få tilgang til partnerlounger.

SkyPriority for innsjekking, sikkerhet og ombordstigning

Som SkyTeam Elite Plus-medlem får man tilgang til SkyPriority-tjenester, som inkluderer prioritert innsjekking, sikkerhetskontroll og ombordstigning. Dette innebærer vanligvis at man grupperes sammen med business class. Hold øye med de røde SkyPriority-skiltene på flyplasser, da de kan spare mye tid og bryderi.

Foto: SAS Group.

Ekstra bagasje og prioritert håndtering

Når man trenger å sjekke inn bagasje, er ekstra bagasjeplass for SkyTeam Elite Plus-medlemmer svært nyttig:

  • For billetter med vektbegrensning får man 20 kg ekstra bagasje.
  • For billetter med stykkbegrensning får man et ekstra kolli.

I tillegg får man prioritert håndtering av bagasjen, noe som forhåpentligvis betyr at den kommer ut tidlig på bagasjebåndet.

Foretrukne seter

SkyTeam Elite Plus-medlemmer skal få foretrukne seter når de reiser med et SkyTeam-flyselskap. Utførelsen kan imidlertid variere mye mellom flyselskapene. Noen tillater at man tildeles seter ved nødutganger og andre ekstra rom uten kostnad, mens andre har mer begrensede alternativer. Noen flyselskap utvider denne politikken til medreisende på samme booking, mens andre ikke gjør det.

Nesten 2 millioner
Foto. SAS

Prioritet på ventelister og standby

Hvis man havner på en standby-liste eller en venteliste for et fly, prioriteres dette generelt etter status. SkyTeam Elite Plus-status gir høy prioritet på disse listene. Dette er nyttig i situasjoner der man prøver å få en plass på et fly eller en oppgradering, men det ikke er mange plasser igjen.

SkyTeam Elite Plus-status

Hvordan sammenlignes SkyTeam-status med andre?

Hvis man skal fly med en allianse, er det naturligvis bedre å ha status enn å ikke ha det. Alle tre store allianser tilbyr ganske konsistente fordeler, inkludert prioriterte tjenester, ekstra bagasjeplass og mer.

SkyTeam Elite Plus er imidlertid generelt sett mindre verdifull enn tilsvarende elitnivåer i både Star Alliance og oneworld. Forskjellene er mest merkbare ved marginene, og for å gi en oppfatning om hvorfor:

  • Star Alliance Gold begrenser ikke lounge-tilgangen kun til internasjonale flyvninger, og Star Alliance Gold-medlemmer får noen ganger tilgang til bedre enn business class-lounger og kan også noen ganger sjekke inn med første klasse, noe som vanligvis ikke finnes hos SkyTeam.
  • På samme måte begrenser ikke oneworld Sapphire og Emerald lounge-tilgangen kun til internasjonale flyvninger, og oneworld Emerald tilbyr tjenester mer i paritet med første klasse, snarere enn business class (første klasse innsjekking, ombordstigning, lounge-tilgang med mer).

Konklusjon

Status innen en allianse kan være verdifullt, spesielt hvis man ikke alltid flyr med samme flyselskap. Elite Plus er den høyeste elitestatusen innen SkyTeam-alliansen og tilbyr fordeler som innsjekking i business class, lounge-tilgang og ombordstigning, samt ekstra bagasjeplass, prioritert bagasjelevering og prioritet på ventelister.

Det finnes definitivt verdi i SkyTeam Elite Plus-status, selv om SkyTeam ligger noe etter Star Alliance og oneworld når det gjelder gjensidig anerkjennelse.