Flyselskap

USA forbyr elektroniske gjenstander på flere fly

mindre etterspørsel elektroniske gjenstander

USA innfører et midlertidig forbud for passasjerer fra flere muslimske og afrikanske land mot å ha med elektroniske gjenstander i håndbagasjen.

Forbudet ble ifølge Associated Press (AP) meldt av Royal Jordanian Airlines og det offisielle nyhetsbyrået i Saudi-Arabia.

En embetsmann sier til AP at forbudet gjelder de ti forskjellige rutene til USA fra Kairo i Egypt, Amman i Jordan, Kuwait by i Kuwait, Casablanca i Marokko, Doha i Qatar, Riyadh og Jeddah i Saudi-Arabia, Istanbul i Tyrkia i tillegg til Abu Dhabi og Dubai i De forente arabiske emirater.

Ifølge AP gjelder forbudet på ubestemt tid.

Ni flyplasser forbyr elektroniske gjenstander

En annen embetsmann sier det vil gjelde ni flyplasser totalt. De berørte flyselskapene skal få beskjed natt til onsdag amerikansk tid.

Flyselskapet Royal Jordanian sier mobiltelefoner og medisinsk utstyr er ekskludert fra forbudet, men alt annet må legges i innsjekket bagasje.

Grunnlaget for forbudet er fortsatt uklart, men ifølge en av kildene har forbudet vært planlagt over flere uker.

Venter på instrukser

Egyptiske tjenestemenn på den internasjonale flyplassen i Kairo sa tirsdag at de ennå ikke har mottatt de nye instruksene. Egypt utenriksminister Sameh Shoukri var blant passasjerene på morgenflyet til New York samme dag. Både han og de andre passasjerene skal ha fått lov til å ta med elektronikk i håndbagasjen.

Det statlige flyselskapet Etihad Airways i De forente arabiske emirater hadde tirsdag morgen heller ikke endret retningslinjer, og det antydet at det ennå ikke har mottatt noen informasjon fra USA.

Lover samarbeid

I en uttalelse skriver selskapet at det fortsatt vil samarbeide tett med amerikanske myndigheter, både i USA og i Abu Dhabi. Amerikansk grensepoliti er stasjonert i Abu Dhabi for å gjennomføre pass- og tollkontroller før passasjerer går om bord på fly til USA.

Midtøstens største flyselskap, Emirates, var tirsdag også uvitende om de nye instruksene. Selskapet understreket i en uttalelse at det vil rette seg etter dem hvis de kommer. Emirates har daglige avganger til en rekke amerikanske byer fra Dubai internasjonale lufthavn, som er verdens travleste når det gjelder internasjonale flyginger.