Kredittkort regnes som det tryggeste betalingsmiddelet når man er i utlandet. Enten man er på ferie eller reiser i forbindelse med jobb. Forbrukerrådet forklarer hvorfor, og deler sine tips for ekstra betalingstrygghet i utlandet.
Du har kanskje hørt at du har flere rettigheter med et kredittkort enn med et debetkort, altså et vanlig bankkort utstedt fra din dagligbank. Likevel er det ikke alltid nok bare å dra kortet i seg selv. Dinero.no har spurt fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen om tips for trygg kortbruk.
Loven beskytter kredittkortkunder
Finansavtaleloven står for mye av sikkerheten knyttet til ditt kredittkort. Den fastslår at banken din har et stort ansvar ved kredittkjøp. Også bruk av VISA og MasterCard i seg selv vil gi deg rettigheter ved bruk.
– Fordelen med å betale med kredittkort er at du kan snu deg mot din egen bank hvis det viser seg at du for eksempel har kjøpt tjeneste som ikke blir utført, betalt for en vare med vesentlig feil, blir dobbeltbelastet eller belastet for feil beløp, sier Jensen.
Finansavtaleloven bestemmer nemlig at banken har et like stort ansvar som selger. Når du ikke igjennom ved reklamasjon eller klage til utsalgsstedet, er kortutsteder pliktet til å følge opp. Du må først klage til utsalgsstedet du har handlet hos, og dette utsalgsstedet må være en næringsdrivende virksomhet.
Hold deg oppdatert med SMS-varsling
– En trygghet som jeg anbefaler å kjøpe er SMS-varsling hver gang kredittkortet blir belastet. Sjekk om du kan gjøre det, for eksempel i nettbanken. Tjenesten gir deg god oversikt over kortbruken og gjør det mulig for deg å sperre kortet raskt hvis noen misbruker det, sier Jensen.
Bruk chip, ikke magnetstripe
– Unngå bruk av magnetstripen. Prøv alltid først med chip, sier Jorge.
Ved å kun dra kortet med magnetstripen øker du risikoen for å bli utsatt for skimming, altså en uautorisert kopiering av kortet ditt. Magnetstripen er enklere å kopiere enn en chip. Bruker du stripen er du i større grad utsatt for at kortinformasjonen din kopieres over til et duplikatkort for deretter å misbrukes. Bruk derfor alltid chip hvor det lar seg gjøre!
Ikke gi fra deg kortet
– Gi aldri fra deg kortet, og aldri la det ligge igjen bak disken.
Dersom du gir fra deg kredittkortet ditt eller legger det fra deg i baren, risikerer du å selv måtte dekke tapet dersom kortet blir misbrukt. Banken anser nemlig dette som uforsiktighet, og du kan i mange tilfeller gå glipp av en eventuell erstatning.
Hvis kredittkortet blir misbrukt etter at du har gitt det fra deg eller lagt kortet i baren, oppfattes dette av banken som at du opptrer grovt uaktsomt. Grov uaktsomhet når det kommer til bruk av kredittkort betyr at du selv må dekke tapet dersom kortet blir misbrukt. Det kan fort bli svært dyrt.
Lær PIN-koden utenat
– Det er knapt noen igjen i Norge som oppbevarer nedtegnet kode sammen med kort. Ikke gjør det du heller, sier Jorge.
Du bør lære deg PIN-koden utenat så fort du får kortet ditt. Oppbevarer du PIN-koden sammen med kredittkortet gjør du svindlere en stor tjeneste – samtidig er dette av både banken og lovverket regnet som grov uaktsomhet. Grov uaktsomhet betyr at du enten må betale store summer i egenandel ved svindel, og i mange tilfeller må du dekke hele tapet fra egen lomme.
Finansavtaleloven sier at du er pliktig til å «[…] ta alle rimelige forholdsregler for å beskytte de personlige sikkerhetsanordningene knyttet til betalingsinstrumentet».
Det betyr at du skal skjule PIN-koden når du taster den inn, og at du ikke skal oppbevare den sammen med kredittkortet. Oppdager du at kredittkortet ditt har forsvunnet er du dessuten pliktig til å meddele banken umiddelbart, slik at kortet kan sperres og misbruk kan unngås.
Pressemelding: Dinero.no