Flyselskap

Bør man alltid reise i bunad ?

bunad

I forbindelse med syttende mai er det ventet mange reisende til og fra Avinor Oslo lufthavn. Reiser du i finstasen får du, tradisjonen tro, litt ekstra service på Norges hovedflyplass. 

– Det er mange reisende i dagene rundt nasjonaldagen og vi oppfordrer alle som skal ut og fly til å beregne litt ekstra tid, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen.

Reiser du med bunad?

Reiser du med bunad den 16. og 17. mai vil du, tradisjonen tro, kunne benytte familieslusene. Dette er et ekstra tilbud til de som vil reise i finstasen – og de tre foregående årene har dette vært et populært tilbud.

– Dette blir tredje året på rad vi gjør dette, da reisende med bunad fortjener litt ekstra stas. Det blir ekstra god stemning på flyplassen når reisende pynter seg før flyturen, sier Andersen som også har noen reisetips til de de staselig antrukkede:

– Du kan fint ta med bunad og bunadssmykker inn i flyet som håndbagasje, men det kan lønne seg å være litt forberedt før du skal gjennom sikkerhetskontrollen. Søljer, knapper og smykker vil gi utslag i metalldetektoren. Samle bunadssmykker i en smykkepose eller i et smykkeskrin og vis det til sikkerhetskontrolløren når du forteller at du har med bunad i håndbagasjen, sier Andersen.

Bunadskniv må sendes som innsjekket bagasje.

Kan du reise med kaker i håndbagasjen?

Et spørsmål som kommer ofte og særlig rundt høytider som denne.

Reisende kan ikke ta med seg bløtkaker gjennom sikkerhetskontrollen, ettersom krem er klassifisert som smørbart / flytende.

– Kaker egner seg heller ikke så godt i innpakket bagasje, men her skal passasjeren selv få vurdere hva de gjør. Vi har historier om passasjer som velger å dele kaken med både passasjerer og sikkerhetskontrollører. Sånt blir det god stemning av, sier Andersen.

Skru av autopiloten

Den offisielle åpningen av nye Oslo lufthavn er overstått og de de nye passasjerområdene er satt i full drift. Blant annet skal alle passasjerer med Norwegian, Brussels Airlines, Finnair, British Airways og Air Baltic sjekke inn i den nye delen av avgangshallen, hvor det også finnes en helt ny sikkerhetskontroll med 11 nye sluser. Det er også endringer på plassering av innsjekk for flyselskapene i den «gamle» delen av avgangshallen, så det er viktig å orientere seg godt.

– Til alle reisende er oppfordringen å skru av autopiloten og følge med på skiltingen, sier Andersen.

– Vi har nesten doblet vår terminalstørrelse, og det er mye nytt man må forholde seg til på flyplassen. Vi takker alle reisende for tålmodigheten og håper de gleder seg over alt det nye som har åpnet i løpet av året, sier Andersen.

Knytt sammen reimer

Om du benytter lufthavnens selvbetjente løsninger og leverer inn bagasjen selv, oppfordres de reisende til å knytte sammen lange reimer, hemper eller stropper slik at de ikke kan henge seg fast i bagasjebåndet. Dette gjelder da spesielt for sekker og bagger. Er du i tvil om din bagasje er godt nok pakket, kontakt personalet i nærheten.

Har du spørsmål om ditt besøk på Oslo lufthavn, så er passasjerservice på jobb hele døgnet. Send oss gjerne en beskjed i innboksen eller på veggen på Facebook-siden vår om det er noe du lurer på.

www.facebook.com/OsloLufthavn

Trafikktallprognose 14 – 19 mai på Oslo lufthavn:

Søndag 14. mai: 97 057
Mandag 15. mai: 89 477
Tirsdag 16. mai: 73 589
Onsdag 17. mai: 53 092
Torsdag 18. mai: 79 989
Fredag 19. mai: 87 392

Om bunad

Bunad er et nyord som fra 1900-tallet har blitt brukt om flere typer klesdrakter i Norge. I faglig forstand brukes begrepet om moderne, historiserende festdrakter, for det meste konstruert i første halvdel av 1900-tallet og ofte svært løst basert på tradisjon. Disse festdraktene var inspirert av folkedrakter, det vil si tradisjonelle klesplagg brukt av bondebefolkningen i deler av Norge på 1700–1800-tallet.