Flyselskap

Qatar Airways flyr 300 daglige ruter gjennom Iransk luftrom

femte daglige flight

Generaldirektør for Fars-provinsens flyplasser Reza Badie-Fard bekrefter at Qatar Airways vil fly over 300 ekstra ruter gjennom det iranske luftrommet daglig.

Badie-Fard forklarte at Irans luftrom var det eneste alternativet for Qatar Airways-ruter siden embargoen ble innført av Saudi-Arabia, UAE, Bahrain og Egypt.  De fire landene har kuttet sjø- og flyforbindelser, samt diplomatisk samarbeid med Gulf staten. Qatar har også omdirigert flyene sine over Tyrkia og Oman.

Iransk luftrom
Over 300 daglige ruter må sendes over Iransk luftrom. AlJazeera på Twitter

Iransk luftrom – alternativ til Saudi Arabia

Flertallet av flyrutene fra Qatar til Nord-Afrika og Sør-Europa pleier normalt å passere gjennom det Saudi-Arabiske og Egyptiske luftrommet, men er nå tvunget til å passere gjennom det Iranske luftrommet først, og deretter videre til Irak, Jordan og Nord-Afrika.

Over 1000 Qatar-airways ruter har passert gjennom det iranske luftrommet de siste 24 timene. Større reiseforstyrrelser i hele regionen har blitt rapportert. Badeiei-Fard har sagt at det ikke er logistiske problemer med de ekstra flyene takket være ekstra strukturelle reformer på plass.

Fakta boks Qatar-striden
* Saudi-Arabia frøs mandag 5. juni 2017 de diplomatiske forbindelsene til Qatar. Kort etter fulgte Egypt, De forente arabiske emirater, Bahrain og Jemen etter.
* Senere har Maldivene, Mauritania, Mauritius, Jordan og den ene av Libyas tre regjeringer, Benghazi-regjeringen, sluttet seg til.
* Beslutningen begrunnes blant annet med anklager om at Qatar har støttet terrorgrupper.
* Krisen kan ramme Qatars økonomi hardt. Blokaden omfatter også alle land-, sjø- og luftfartsforbindelser til halvøya. Landene har også lagt ut en svarteliste over 59 personer og grupper som anklages for terror og som støttes av Qatar.
* Qatars utenriksminister tilbakeviser anklagene og sier de skyldes en misforståelse og desinformasjon.
* USA mener russiske hackere har plantet nyheten om at Qatar er vennlig innstilt overfor Iran og Israel.
* Kuwait, Tyrkia, Frankrike og USA har tilbudt seg å mekle i striden. Tyrkia har besluttet å sende soldater til en militærbase i Qatar for å støtte landet.
* USAs utenriksminister Rex Tillerson ba fredag om en umiddelbar slutt på blokaden.

Kilde: MEMO