Flyselskap

Iranske Mahan Air ønsker å starte rute til Norge

Mahan Air har stått på EUs svartelister og har forbud mot å fly til og fra USA. Tidligere i år søkte selskapet om å starte rute mellom Oslo Lufthavn og Teheran.

Våren 2017 mottok Luftfartstilsynet søknad fra Mahan Air om å starte rute mellom Teheran og Oslo. Hangar.no melder at hverken Luftfartstilsynet eller Samferdselsdepartementet godkjente søknaden ettersom den manglet godkjennelser fra iransk side.

– Vi kan bekrefte at Mahan Air har søkt om trafikktillatelse for ruten Teheran – Oslo. Vi venter på iranske myndigheter før vi kan behandle søknaden, sier fungerende juridisk direktør Finn Owen Meling i Luftfartstilsynet til Hangar.no.

Mahan Air ønsker å starte ruteflyvning mellom Theran og Oslo. Grafikk: GCMAP

– En forutsetning for at vi skal kunne behandle søknaden, er at iranske myndigheter gir selskapet rett til å bruke trafikkrettigheter i henhold til luftfartsavtalen mellom Norge og Iran, vi har ikke fått noen slik designering enda, legger Meling til.

Om Mahan Air

Mahan Airlines, som flyr under navnet Mahan Air, er et privateid flyselskap med hovedbase i Teheran, Iran. Selskapet driver innenriks- og internasjonale flyvninger til Fjerne-Østen, Midt-Østen, Sentral-Asia og Europa. Selskapetss hovedbaser er Teheran Imam Khomeini internasjonale flyplass og Mehrabad internasjonale flyplass.

USA har tre ganger pålagt Mahan Air sanksjoner siden 2011 for å ha forsynt våpen til den Syriske regjeringen, transport av medlemmer av den islamske revolusjonære hær og for å ha bistått med transport til den Libanesiske militsen Hizbollah.

Tidligere var de også å finne på EUs svartelister, begrunnet med at flyene og vedlikeholdet av disse var av så dårlig kvalitet at det var snakk om en sikkerhetsrisiko.

I 2008 ble imidlertid selskapet fjernet fra EUs svarteliste. Siden 2008 har selskapet opprettet ruter til en rekke land i Europa. Tidligere i år fikk de grønt lys fra svenske myndigheter til å opprette ruten mellom Teheran og Stockholm.

Kilde: Hangar.no / WIKI

%d bloggere liker dette: