Flyselskap

SAS med ny passasjerrekord i juli

passasjerrekord svakt sas  Droppe langruter

Flyselskapet SAS fraktet 2,5 millioner passasjerer i juli, det høyeste antallet noensinne i denne sommermåneden.

Det var en vekst på 2,2 prosent sammenlignet med juli i fjor, viser tallene som ble lagt fram tirsdag.

Belegget gikk imidlertid ned med 1,7 prosentpoeng, til 86,5 prosent, sammenlignet med 2016.

Samtidig viser tallene at kapasiteten målt i antall tilgjengelige setekilometer økte med 8,8 prosent.  Passasjertrafikken målt i antall passasjerkilometer økte med 6,7 prosent i samme periode. Det betyr at SAS fylte noe færre seter i årets julimåned.

Mens trafikken på SAS’ Europa-ruter økte med 8,3 prosent, vokste langdistansetrafikken med 6 prosent.

Passasjerrekord – høy etterspørsel

– I juli utviklet etterspørselen seg i tråd med de foregående månedene, med stabil trafikkvekst i SAS’ geografiske regioner, skriver selskapet i en pressemelding.

Også SAS sin argeste konkurrent Norwegian kunne notere passasjerrekord i juli. Totalt fløy 3.358.565 passasjerer med Norwegian i juli, 432.683 flere enn i juli 2016, en økning på 15 prosent.

Kontroll på kostnadssiden

Som E24 skrev i starten av juli, viste trafikktallene frem til og med juni måned at SAS nå opplever at marginfallet har stoppet opp.

Det samme viser tallene for juli måned. Mens yield (inntekt per fløyet passasjerkilometer) økte med to prosent (én prosent opp hvis man justerer for valutaendringer), så endte inntekten per tilgjengelige setekilometer (PASK) uendret (ned én prosent justert for valutaendringer).

SAS kan dermed nok en gang vise til at marginfallet deres inntil videre er satt i sjakk.

Selskapet skriver selv at konkurransen i markedet «fortsetter å være intens» selv om etterspørselen øker, og yieldutviklingen altså ser ut til å stabilisere seg.