Flyselskap

Hong Kong ble Stockholm for 250 passasjerer

Hong Kong

Et SAS fly på vei til Hong Kong med 250 passasjerer om bord fikk lørdag kveld tekniske problemer og ble tvunget til å returnere til Arlanda flyplass. 

Det var flyets vær-radar som ikke fungerte som den skulle, det som var grunnen til at flyvningen måtte avbrytes over Finland. Flyet kunne lett lande på flyplassen.

 

Om Airbus A330-300

SAS har 8 A330-300-fly i sin flåte, med plass til 264 passasjerer (34 business-seter, 35 economy extra-seter og 195 economy-seter). Utgaven benyttes for det meste på flyvninger til USA, blant annet mellom Oslo og New York. SAS har også 8 A340-300, som for det meste benyttes på flygninger til Asia.

A330 har en svært god sikkerhetsstatistikk selv om et fly gikk tapt under en testflygning i Toulouse 30. juni 1994 og alle syv ombord omkom. I rutetrafikk har A330 aldri hatt en dødelig ulykke fram til 2009. 1. juni 2009gikk Airbus A330-200 fra Air France med 228 personer ombord ned i Atlanterhavet på vei fra Rio de Janeiro til Paris. Ulykkesårsaken har ikke blitt fastslått og det er heller ikke kjent om flyet styrtet eller om det ble foretatt en kontrollert nødlanding i havet. Den 12. mai 2010 styrtet ei Airbus A330-200 i Tripoli i Libya. 103 mennesker omkom, kun én overlevde. Flyet eies av det libyske flyselskapet Afriqiyah Airways. Det var på vei fra Johannesburg til London, og skulle mellomlande i den libyske hovedstaden da ulykken skjedde.

Om Hong Kong

Hong Kong er en spesiell administrativ region i den sydlige delen av Fastlands-Kina, omgitt av provinsen Guangdong. Hongkong består av en større halvøy som kalles de nye territoriene samt en rekke øyer hvor den viktigste er Hongkongøya. I 2004 var folketallet 6 855 125 innbyggere. Hongkong er blitt regnet som verdens travleste havneby.

Navnet Hongkong kommer fra den kantonesiske navneversjonen Heunggong (som uttales omtrent som Høenggong). Det offisielle navn er Folkerepublikken Kinas spesielle administrative region Hong Kong.

Den 1. juli 1997 overtok Folkerepublikken suvereniteten, men avtalen fra 1984 innebar at Hongkong fikk rett til å beholde sin kapitalistiske økonomi og sitt styresett i minst 50 år. Til tross for dette har regjeringen i Beijing forsøkt å vedta lover som reduserer Hongkongs selvstyre, noe som har ført til massive protester og demonstrasjoner.

Styresettet er i det store og hele preget av utstrakt økonomisk liberalisme, og fungerer til dels demokratisk selv om det ved visse valg er begrenset stemmerett. Regjeringssjefen (Chief Executive) blir ikke direkte valgt, men utpekes av et valgkollegium hvis medlemmer er delvis utnevnt av Kina, og delvis kåret ved valg med begrenset stemmerett. Konstitusjonen, som er nedfelt som del av grunnloven Basic Law, ble approbert av Folkerepublikken Kinas nasjonale Folkekongress i mars 1990.