Flyselskap

Stenger luftrommet over og rundt Bergen september 2017

Nye Bergen lufthavn Stenger luftrommet

Store deler av luftrommet over og rundt Bergen vil være stengt i perioden 15.-24. september 2017 i forbindelse med Sykkel-VM.

Mesterskapet er et stort arrangement, som vil få stor mediedekning. Link-fly vil operere i områdene og sørge for direkteoverføring og filming. For å ivareta sikkerheten i lufta og på bakken innfører Luftfartstilsynet et generelt flyforbud i tre soner for all aktivitet som ikke er en del av arrangementet.

Flyforbudet er fastsatt 26. juni 2017 og finnes i Lovdata. Her finner man også koordinatene og tidspunktene for de midlertidige flyforbudssonene.

Stenger luftrommet

Flyforbudet gjelder

Forbudet retter seg til all sivil luftfart, inkludert modellfly og droner. Restriksjonen vil være fra bakken og opp til 10.000 fot. Det er mulig å søke særskilt tillatelse fra Vest Politidistrikt.

Flyforbudet gjelder ikke

Flyforbudet rammer ikke ordinær rutetrafikk ved Flesland da lufthavnen ligger utenfor flyforbudssonene. Det gjelder heller ikke flyging i forbindelse med militær-, ambulanse-, politi-, søke- og redningsoppdrag.

Om sykkel VM

Verdensmesterskapet i landeveissykling arrangeres av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) hvert år i september/oktober, og består av tre øvelser: landeveisritt, individuelt temporitt og lagtempo. VM ble første gang arrangert i 1921.

Temporittet er vanligvis i underkant av 50 kilometer, mens landeveisrittet er rundt 260 kilometer, fordelt på 12-18 runder. I landeveisrittet er syklistene organisert i nasjonslag. Derfor må de som til daglig er lagkamerater på profesjonelle lag sykle “mot” hverandre, og bare de største sykkelnasjoner får stille med fullt lag. Lagtempo ble gjeninnført i 2012 etter å ha vært ute av programmet siden 1994. Fra 2012 skal lagene bestå av seks ryttere, og det er kommersielle lag, ikke nasjoner, som deltar. Her sykler man altså sammen med de man til daglig er lagkamerater med. Fram til 1995 var det egne konkurranser for amatører.

Verdensmesterskapet i landeveissykling 2017 finner sted 17. til 24. september 2017 i Bergen i Norge.

Fellesstarten skal gå gjennom Bergen sentrum via Loddefjord og rundt nordre Sotra.

Fire byer var kandidater: Innsbruck, Melbourne, Bogotá og Bergen. Bergen ble tildelt mesterskapet av styret i Det internasjonale sykkelforbundet 25. september 2014. Norges Cykleforbund er vert for mesterskapet, som er «solgt inn» med et budsjett på 156 millioner kroner.

Det er andre gang Sykkel-VM arrangeres i Norge. Første gang gang var i Oslo i 1993.

Kilde: Luftfartstilsynet