Flyspråk

Hva er håndbagasje? hva pakker du ??

Ingen vil ta ansvar Hva er håndbagasje

 

Det kan være en kunst å få plass til alt du trenger i håndbagasjen, men det blir enklere med litt planlegging. Rull klærne sammen for å spare plass, og husk å velge en koffert i riktig størrelse. Se flyselskapets regler for håndbagasje før du pakker. Da slipper du å måtte sjekke inn håndbagasjen fordi den er for stor.
Inspirert av NRK-serien: Hva har du i bagasjen…. 

Har jeg skrevet noen ord om håndbagasje. NRK serien går nok vesentlig dypere enn hva jeg deler i denne artikkelen.

Pass og kontanter

Å ta med pass og penger i håndbagasjen er kanskje en selvfølge, men jeg nevner det likevel. Hjemme er vi vant til å betale alt med kort, og det er lett å tenke at du ikke trenger å ta med kontanter i den utenlandske valutaen på reisen. Men betalingskort og minibanker er ikke like utbredt i alle land. Derfor kan du få problemer dersom du reiser uten kontanter. Så husk valuta. Og pass.

Angående Valuta. Det er kanskje ikke lurt å prøve å ta «Jackpotten» i mini-banken på Oslo Lufthavn. DnB som er valgt som leverandør av banktjenester på flyplassen har betalt «kjetting» for å være der. Det betyr at du må «sponse» dette hjem igjen til Rune Bjerke & co. Finansdepartementet via Tolletaten har også strenge regler for utførsel av kontanter.

En utskrift av reisedokumentene og hotellreservasjonene

Selv om du har elektronisk innsjekking og boardingkort på smarttelefonen, har du et problem hvis du plutselig ikke har Wi-Fi-tilkobling eller telefonen går tom for strøm. Så husk utskrifter for sikkerhets skyld. Jeg kan gjerne printe to sett. Et sett går i innsjekket baggasje, det andre settet er i håndbagasjen.

Medisin

Hvis du bruker medisiner, må du ha dem i håndbagasjen. Ikke bare til selve flyturen, men til hele reisen, i tilfelle den innsjekkede bagasjen skulle forsvinne. Skal du reise til alle de nifse landene som begynner på ut-, bør du kanskje også vurdere å ta med resept på «dopet» du har med.

Jeg bruker sovemedisin, og i flere land i midt-Østen (Persiabukten) og i Singapore & Malaysia, betraktes disse medikamentene som stoff – les narkotika. Ta med resepten fra fast-legen din der hjemme.

Elektronikk og utstyr som lett skades

Hvis du vil være sikker på at nettbrettet, datamaskinen, kameraet eller lignende ikke blir utsatt for skade i løpet av flyturen, er det lurt å pakke det i håndbagasjen. Last ned musikk og underholdning hjemme, slik at du ikke er avhengig av å ha nettforbindelse. Og husk ladere. På litt lengre reiser anbefales også «Currency adaptere».

Nødvendige toalettsaker

Det er lurt å ha våtservietter, deodorant, hårbørste, tannbørste, fuktighetskrem, leppomade og ørepropper tilgjengelig på flyet. Ikke minst dersom den innsjekkede bagasjen skulle bli forsinket.  Husk Hår-styling produkter i håndbagasjen, en ting er å gå rundt med skitne klær, men ikke se ut som på skolebildet i fjerde-klasse (hvis man fortsatt har hår).

Ekstra klær

En varm genser, et sjal og ullsokker hvis det skulle bli kaldt på grunn av luftkondisjoneringen i flyet. Flyr du med SAS på kort-rutene (Skandinavia og Europa), og reiser i SAS Plus, kan det være helt OK å ta med et ekstra skift. SAS nye catering konsept NewNordic , gjør det nesten umulig å komme av flyet uten kebab-dressing på slipset……

Snacks

Så lenge det er innpakket og ikke flytende, skal det gå gjennom sikkerhetskontrollen. Og kjøp gjerne vann når du er gjennom kontrollen. Luften på flyet er svært tørr, så du kan få bruk for ekstra væske. Alternativt tar du med en flaske vann fra loungen, dersom dette ikke serveres på dispenser. Jeg har lest om reisende som tar med en tom flaske gjennom sikkerhetskontrollen.

Lesestoff

De gode dagene med aviser i gaten er slutt. SAS tilbyr en rekke aviser og blader i sin app, men da må du ha internett. Det har SAS ikke. På reisen får du ofte tid for deg selv. Nå har du endelig muligheten til å få lest hele avisen,  fordype deg i guideboken, eller lese romanen du aldri får tid til å lese hjemme. Velg papirformat, slik at du kan lese uavhengig av strøm og nettverk.  @sas, dere plukket bort papirformatet for alt for lenge siden…

Oppsummert – hva er håndbagasje ?

Håndbagasje kan være deler eller nesten hele livet ditt. Det er derfor viktig at man pakker den med omhu. Den bør ikke veie mer enn 8 kilogram eller kg. Jeg har tidvis reist med trillekoffert på nærmere 20 kg på grunn av Ipads til barna ++