Onsdag ble Scandic Lærlingecup arrangert for femte året på rad. Lærlinger fra Scandic-hoteller over hele landet kjempet en intens kokkekamp i Haugesund for å bli de beste kokkelærlingene. Etter en knivskarp konkurranse ble det til slutt hjemmeseier for laget fra Scandic Maritim.
– Det er utrolig inspirerende å se de unge briljere på kjøkkenet. Kokkelærlingene representerer fremtidens kjøkkensjefer og hotelldirektører. Dyktige lærlinger er uvurderlige for Scandic, sier Morten Malting, direktør for mat og drikke i Scandic Hotels Norge. Som en av de største aktørene i restaurantbransjen i Norge vil Scandic ta sin del av ansvaret for at flere unge velger og fullfører matfag. Scandic Lærlingecup er ett av flere tiltak.
– Vi ønsker å bidra til at flere ser kokkeyrket som et attraktivt sted å gjøre karriere. Scandic bidrar til stiftelsen Restaurant og Matfag som iverksetter tiltak for at flere velger nettopp restaurant- og matfag. I tillegg mener vi det er viktig å oppfordre og utfordre våre lærlinger til å konkurrere da det gir god trening i utfordringer som venter etter endt lærlingetid, sier Malting.
Under halvparten fullfører kokkelinja
Nye tall fra Utdanningsdirektoratet viser at kun 45 prosent fullfører restaurant- og matlinjen i videregående skole. Det er den laveste fullføringsgraden blant yrkesfagene. Hotellbransjen har et stort behov for faglærte kokker og den lave fullføringsgraden er en betydelig utfordring.
– Reiselivsnæringen er en næring i vekst, og ikke minst et sted hvor man kan jobbe seg fra bunn til topp om man har den rette innstillingen. Da er det synd at ikke flere ser potensialet i jobbmulighetene man får med fagbrev fra restaurant- og matfag, sier Malting.
Også NHO Reiseliv er tydelige på at selv om utfordringene med frafall er store, er mulighetene mange for de som fullfører.
– Det bør gjøres enda mer for å sikre arbeidslivets innflytelse på innholdet i fagutdanningen. Motivert, fagutdannet ungdom går en trygg fremtid i møte i et stadig voksende reiseliv, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.
Christer Rødseth er kaptein på kokkelandslaget og engasjert i rekrutteringsarbeidet innen matfag.
– Hele bransjen må bli bedre på å opplyse om mulighetene som kommer etter endt skoleløp og lærlingetid. Mulighetene etter endt fagprøve er nesten uendelige, og dette må forklares ungdommen tidlig, sier han.
Satser på lærlinger og kokkestjerner
Scandic Lærlingecup er et viktig ledd i Scandics satsning på matfag og unge kokketalenter. Over en lengre periode har hotellkjeden samarbeidet med Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL) og de norske kokkelandslagene for å fremme unge talenter. Scandic ønsker å gi lærlingene en bratt læringskurve og nye utfordringer.
– Som vinner av Scandic Lærlingecup venter nå en treningssamling med juniorkokkelandslaget. Her vil de unge kokketalentene få bryne seg på spennende utfordringer med Norges beste unge kokker. Vi tror den premien motiverer lærlingene til å yte det lille ekstra, sier Malting.
Rødseth, som også er hoveddommer i konkurransen, er tydelig på at konkurranser var en viktig motivasjonsfaktor da han var kokkelærling.
– I læretiden konkurrerte jeg i lærlingekonkurranser som gjorde at jeg alltid hadde noe å strekke meg etter i tillegg til å levere på jobb. Konkurranser vekker instinkter og motiverer veldig, sier landslagskapteinen.
Hjemmeseier
Scandic Maritim tok etter flere timers kokkekamp til slutt seieren på hjemmebane, tett fulgt av Scandic Nidelven og Scandic Park Sandefjord på de neste plassene. Nå venter en treningssamling med juniorkokkelandslaget for lærlingene Olve Akselsen og Vanja Hol Nilsen. – Dette var svært uventet, men veldig gøy og ikke minst lærerikt sier Akselsen, som er sikker på at denne erfaringen også vil hjelpe dem begge når fagprøven skal bestås etter endt lærlingetid.