Credit cards

Disse kredittkortene bør du styre unna

styre unna

Mange vet at kredittkort flest kommer med en mengde fordeler i tillegg til lovfestede rettigheter, men til hvilken pris? Her er kredittkortene du bør styre unna.

Ønsker du å få mest mulig ut av kredittkortet ditt er det viktig å ta forhåndsregler. Nettstedet Dinero.no har testet de fleste kredittkortene på det norske marked, og funnet ut hvilke kort det ikke lønner seg å ha i lommeboka.

Kredittkortet hvor renten løper fra dag én

De fleste kredittkort lar deg bruke av din kredittramme rentefritt i inntil 45-50 dager. Dette er en av de mest åpenbare fordelene med kredittkort, men hva med kortene hvor renta løper med en gang du bruker kortet?

Ja, det finnes faktisk kredittkort uten rentefri kreditt. Noen av kortene med de desidert dårligste rentevilkårene i Dinero.nos test av kredittkort er CASA og Cresco Access. Begge kortene er kredittkort som tilbys til kunder av enkelte butikkjeder som produktfinansiering, henholdsvis Bohus (CASA) og kjeder som Lefdal, Elkjøp, Jysk og flere.

Med disse kortene løper renta fra første stund, på varekjøp så vel som kontantuttak.

Unntaket er dersom du søker om betalingsutsettelse ved kjøp over 2500 kroner hos Bohus (CASA) eller en av Cresco Access’ samarbeidsbutikker – mot et engangsgebyr.

Disse kortene, levert av DNB, tilbys som produktfinansiering i en rekke butikkjeder. Bruker du kortet uten betalingsutsettelse, kan det koste deg dyrt i renter. CASA-kortet har en årlig effektiv rente på hele 36,06 %, og Cresco Access har en årlig effektiv rente på 32,98 %.

Kredittkort med månedlig administrasjonsgebyr

Som nevnt gir de fleste kredittkort muligheten til å låne penger rentefritt i en viss periode. Hvis du ikke betaler ved forfallsdato når du mottar faktura fra kortutsteder, er du nødt til å betale renter på det du har brukt. Mange vet å betale til tiden for å unngå dette.

Da hjelper det fint lite at flere kredittkort ilegger deg et månedlig administrasjonsgebyr dersom du overstiger en viss bruksgrense. Kort som Cresco Unique, Esso MasterCard, Flying Blue (Classic/Premium), nevnte CASA og Cresco Access krever et såkalt “administrasjonsgebyr” dersom du overstiger en viss grense (vanligvis 250 kroner) på kortet i løpet av en måned.

Disse gebyrene koster deg mellom 25 og 50 kroner.

Det finnes også noen kredittkort som gir deg et administrasjonsgebyr, et slags “straffegebyr” dersom du en måned velger å bruke kredittkortet som et lån. Altså at du ikke betaler alt du skylder ved forfall. Shell MasterCard, Coop Byggekonto, BMCard, Ving MyHoliday Card og NSF MasterCard er noen av disse kortene, og gebyret ligger på mellom 25 og 55 kroner.

Kredittkort med gebyr for varekjøp

Det virker gammeldags, men det finnes fremdeles enkelte kredittkort som krever gebyr for hver gang du kjøper noe med kortet ditt, være seg en vare eller en tjeneste.

Sparebanken Møre er verstingen: Banken krever hele 3 kroner i gebyr for hver eneste transaksjon dersom du ikke er totalkunde i banken.

Bruker du kortet minst én gang om dagen, utgjør det cirka 90 kroner per måned – eller over 1000 kroner i året. Klipp det i to! Sparebanken Møre er ikke alene: Helgeland Sparebank, Skudenes & Aakra Sparebank Visa Gold, Søgne og Greipstad Sparebank og Sparebanken Øst er blant de andre kortene som krever gebyr for varekjøp.

Nevnte Sparebanken Øst krever dessuten ikke bare 2,5 kroner hver gang man handler med kortet, de krever også høy årsavgift på sitt kredittkort Visa Gull (450 kroner i året) og et valutapåslag på hele 2,25 %.

Bank Norwegians VISA kort har ingen uttaksgebyr

Kredittkort med høye uttaksgebyr

En ting som koster penger på nær sagt alle kredittkort på det norske markedet, er å ta ut kontanter. Enten koster det i form av et engangsgebyr, eller så løper renten fra dag én på det beløpet du tar ut.

Det finnes også noen kredittkort som krever både rente og engangsgebyr for pengene du tar ut. Et av disse kortene er 365Privat, som krever 40 kroner og 2 % av uttakssummen i engangsgebyr. Samtidig løper renta fra dag én. Tar du ut penger i utlandet, kommer 2 % i valutapåslag på toppen av det hele. Det betyr at du betaler 60 kroner for å ta ut 500 kroner, og i tillegg må du betale renter på de 500 kronene fra uttaksdato.

Andre kort med tilsvarende uttaksvilkår er Danske Bank MasterCard Basis og Cresco Access, for å nevne noen.

Oppsummert – styre unna

Nettstedet Dinero.no anbefaler alle som i dag bruker kredittkort om å undersøke vilkårene til kortet sitt i dag. Dersom kortet ditt har ufordelaktige gebyrer eller andre betingelser som ikke passer til ditt behov, bør du skaffe deg et nytt kredittkort.

Kilde: Dinero.no

%d bloggere liker dette: