Flyselskap

Qatar Airways – bye bye Airbus goodbye ?

Bye Bye Airbus

Qatar Airways kunngjorde forrige uke at selskapet har lagt inn en bestilling på ytterligere to Boeing 747-8 Fraktfly, og fire Boeing 777-300ERs. Ordre verdien er estimert USD$ 2,16 milliarder (19 milliarder NOK) i henhold til Boeings liste-priser. Er Airbus blitt rangert som nummer 2 leverandør av fly ?

Flyselskapet mottok den første av sine allerede bestilte 747-8 fraktfly mandag i forrige uke ved Boeings produksjonsanlegg i Everett, Washington (tett på lufthavnen Seattle -SEA). Ordren på de nye flyene gjør at Qatars nåværende flåte med nesten 100 Boeing widebody-fly, i tillegg til sin eksisterende park av Boeing maskiner.

Qatar Airways – CEO i viktige samtaler under leveransen av sin første Boeing 747-8 F. Foto: Boeing

«Vi er veldig takknemlige for vårt varige partnerskap med Boeing. Det er nøkkelen til vår fremtidige vekst, og vi gleder oss til å fortsette å jobbe med denne viktige amerikanske samarbeidspartneren.»

Akbar Al Baker, CEO, Qatar Airways.

Bye bye Airbus goodbye ?

I fjor bestilte Gulf-selskapet følgende ordre fra Boeing;

  • 30 stk. av Boeing 787-9 Dreamliner
  • 10 stk. av Boeing 777-300ER

Flyselskapet har i tillegg en bestilling på 60 leveranser av Boeing 777X-fly, hvor Qatar er en av lanserings-kundene.

Lanseringskunde A350

Qatar Airways var lanseringskunde for modellen Airbus A350 XWB, og hadde 80 fly av denne på ordre fra Airbus. Det er senere kommet frem at Qatar Airways ønsker å kansellere ordren.

I følge flyselskapet er det kvalitetskontrollen av flyene som ikke er god nok og en rekke tekniske feil gjør at flyene ikke passer inn i flåten heter det i en kort uttalelse til Bloomberg.

Qatar Airways har fra før av nektet å ta i mot flere Airbus A380, A320neo og A350-900 fly som skulle ha blitt levert. Nå er de fire siste A350-900 uten sin nye eier. QR har i dag 19 Airbus A350-900 i flåten og en ordre på mer enn 25 Airbus A350-1000.

 

%d bloggere liker dette: