Flyselskap

Trump besøk i Kina – kjøper Boeing-fly for 300 milliarder

Trump besøk

Kina har inngått  avtale om kjøp av 300 passasjerfly fra amerikanske Boeing til en verdi av over 300 milliarder kroner. 

Avtalen var en av flere som ble undertegnet mellom kinesiske myndigheter og amerikanske selskap under president Donald Trumps besøk i Beijing torsdag.

Til sammen ble det kunngjort kontrakter til en verdi av over 2.000 milliarder kroner i forbindelse med besøket. Det skal ifølge kilder i den amerikanske presidentens følge vil bidra til å skape 12.000 nye arbeidsplasser i USA.

Trump besøk – Boeing lander avtale

Ifølge de samme kildene vil avtalene som ble undertegnet også bidra til å redusere USAs handelsunderskudd med Kina med drøyt 80 milliarder kroner i året.

Trump lovet i valgkampen å redusere USAs enorme handelsunderskudd, men underskuddet var i årets ni første måneder på drøyt 3.300 milliarder kroner, en økning på over 9 prosent fra samme periode i fjor.

USA hadde i fjor et handelsunderskudd på nesten 4.300 milliarder kroner, og handelen med Kina utgjorde rundt to tredeler av dette.

Om Boeing

The Boeing Company (som regel forkortet til Boeing) er en amerikansk fabrikant av fly og romfartsmateriell for sivile og militære formål. Selskapet har sitt hovedkvarter i Chicago i Illinois, mens det største produksjonsanlegget ligger i Seattle i Washington.

Boeings to hoveddivisjoner er Boeing Integrated Defense Systems, som er ansvarlig for forsvars- og romfartsprodukter, og Boeing Commercial Airplanes, som er ansvarlig for sivile luftfartøyer. I løpet av 1990-tallet fikk Boeing merke at Airbus ble en gradvis sterkere og mer aggressiv konkurrent. For å møte denne konkurransen lanserte selskapet modellen 787 Dreamliner som skulle vært levert til de første kundene i mai 2008. Produksjonen ble imidlertid forsinket, og flyet ble så ventet satt i drift i slutten av 2009. Men også denne datoen ble overskredet på grunn av produksjonsproblemer og det første flyet ble levert til ANA i august 2011.