Flyselskap

SAS Ireland på vingene fra 3. desember

SAS har stiftet Scandinavian Airlines Ireland Limited. Selskapet er nå i full gang med Irlands-etableringen, med et irsk flyselskap som skal ha baser i Malaga og London. Søndag 3. desember er første Airbus tilhørende SAS Ireland på vingene i følge bransjenettstedet check-in.dk.

SAS har tidligere varslet at selskapet vil stasjonere enkelte fly og ansatte utenfor Skandinavia for å få ned kostnadene.

Scandinavian Airlines Ireland skal i løpet av de kommende årene få levert ni av de 30 nye Airbus A320neo-flyene, som SAS får leveret i en noe forsinket leveranse. Det første av Scandinavian Airlines Irelands blir satt inn på ruten mellom London Heathrow og København, og den første flyvningen finner sted med rutenummer SK501 fra København til Heathrow Airport søndag 3. desember kl. 07.45.

Ved søk på google flights, dukker det nye flyselskapets jomfrutur opp.

SAS Ireland
Skjermdump av «Scandinavian Airlines Ireland» første flyvning. www.google.no/flights

 

SAS Ireland  – omstridt oppstart

SAS har valgt Irland på grunn av et gunstig myndighetsregime for flyselskaper, noe både Norwegian og Ryanair allerede benytter seg av.

Den amerikanske kabinsattefagforeningen AFAs leder Sara Nelson er blant dem som frykter bruk av Irland i en «bekvemmelighetsflagg-modell», hvor hovedkontoret legges til et land bare på grunn av gunstige betingelser.

– Vi kommer til å ha våre lokaler på Swords, nær flyplassen forteller Mikael Wångdahl. Han sier at de vil være 25-30 personer på hovedkontoret.

Flyr på Irsk AOC

En AOC i Irland vil si at selskapet får lisens til å drive luftfart fra Irland, slik som Norwegian. Ved å opprette nye baser i utlandet vil det bli mulig å ansette personale i henhold til andre avtalevilkår enn det flyselskapet gjør i dag.

I begynnelsen vil den økonomiske effekten av de nye basene være liten, ifølge selskapet. Men etter hvert som virksomheten blir større vil de økonomiske effektene øke.

SAS etablerer i løpet av 2018 en lignende base i Malaga med Airbus A320neo-fly på Irsk AOC, drevet av Scandinavian Airlines Ireland Limited.