Article

Terrorfrykt påvirker nordmenns reisevalg, storbyferie øker likevel – New York på topp

New York har stupt New York på topp

Nesten 40 prosent innrømmer at terror har noe å si for hvor de reiser. Det kommer frem i høstens store reiseundersøkelse fra FINN.

Nordmenn elsker storbyferie, og FINNs ferske reiseundersøkelse* viser at storbyferie fortsatt øker i popularitet, og er på topp tre over ferietypene flest av oss vil på i løpet av 2018.

De siste årene har flere av de mest populære storbydestinasjonene i Europa, deriblant London, Paris, Berlin, Stockholm og Barcelona, vært rammet av terror. Dette påvirker også oss her hjemme i Norge. FINNs reiseundersøkelse avslører at nesten 40 prosent av nordmenn vil la terrorfrykt spille en rolle i valg av feriedestinasjon for 2018, og at kvinner generelt er mer bekymret enn menn og eldre mer enn de yngre.

Undersøkelsen avdekker også at flere terrorrammede Europeiske storbyer faller i popularitet når det gjelder nordmenns ønskede feriedestinasjoner for det kommende året, deriblant London (ned to prosent) og Paris (ned én prosent).

Tar man London som eksempel, viser innsikt fra FINN reise gjennom 2017 at byen hadde en kraftig vekst i antall tilreisende nordmenn i første kvartal (15 prosent) sammenlignet med fjoråret. Etter terrorangrepene i mars og juni har byen opplevd nedgang både i andre  og tredje kvartal. Så langt i høst ligger London også 10 prosent bak fjoråret i forhold til bestillinger. Likevel er den britiske hovedstaden storbyen flest nordmenn har reist til så langt i 2017.

– Terrorfrykt påvirker, og dette forklarer noe av nedgangen til enkelte byer. Men det påvirker mest på kort sikt, altså i månedene etter terrorangrepet.Turismen til byer som har blitt rammet av terror kommer raskt tilbake til normalen, forklarer Terje Berge, kommersiell direktør i FINN reise.

New York på topp

En storbydestinasjon som ikke ser ut til å påvirkes av terrorfrykt, er New York. “The Big Apple” troner fortsatt på storbytoppen, og hele 14 prosent (en prosent opp fra i fjor) sier at det er denne byen de helst vil reise til i 2018. Det er særlig blant de yngre at New York opplever økning. 23 prosent av de under 30 år svarer at de helst vil til New York (opp fra i fjor), mens 18 prosent  av de mellom 30 og 39 år og 17 prosent i aldersgruppen 40 til 49 år sier det samme.

– New York øker i popularitet som storbydestinasjon fordi det har blitt flere direktefly og det koster mindre å komme seg “over dammen” takket være konkurransen blant flyselskapene. I dag er det mulig å dra til New York for en langhelg med shopping og kultur, uten å blakke deg totalt, sier Berge.

Innsikt fra FINN reise, viser likevel at New York har hatt en 10 prosent nedgang i bestilte reiser i år sammenlignet med samme periode i fjor. Ifølge Berge blir det derfor spennende å se om nordmenn “følger opp” drømmene og planene de melder om via reiseundersøkelsen.

– Det er forskjell på hva vi sier og drømmer oss til, og hva vi faktisk ender opp med å bestille reisemessig. Dette kan gjerne skyldes pris, tilgjengelige feriedager, reiseformål og andre behov/prioriteringer (småbarn, sol, samme tidssone etc.).

New York på topp – Reykjavik klatrer

En europeisk storby som har vært et ettertraktet reisemål i 2017 og tyder på å bli enda mer populært i 2018, er Reykjavik. Den islandske hovedstaden er årets klatrer, og havner på andreplass (med ni prosent) over storbyer nordmenn har lyst til å besøke i 2018, viser reiseundersøkelsen. Dette er en økning på fire prosent fra i fjor.

Innsikt fra FINN reise for 2017 viser også at Reykjavik har hatt en økning på 10 prosent så langt i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

– Reykjavik har opplevd en enorm turistboom. Her får man aktivitetsferie og unike opplevelser (mat, natur, kultur m.m.), og så er det lite frykt for terror, forklarer Berge.

Disse storbyene vil vi helst reise til i 2018*:

1. New York
2. Reykjavik/Roma
3. London
4. Barcelona
5. Praha

(*Tall fra FINNs reiseundersøkelse)

Disse storbyene har vi så langt reist mest til i 2017*:

1. London
2. Amsterdam
3. Barcelona
4. København
5. Gdansk

(*Innsikt fra FINN for året 2017 – så langt)

FINN reise har i gjennomsnitt 450.000 unike brukere per uke.

*Om FINNs reiseundersøkelse
Gjort av Norstat på vegne av FINN reise i oktober 2017. Landsdekkende webundersøkelse med 1000 respondenter, gjennomført på e-post. Spørsmål om reiseplaner og preferanser for 2018, blant annet med spørsmål om sommerferien. Ta kontakt for segmentering på kjønn, alder og landsdeler.

%d bloggere liker dette: