Kabinansatte i lavprisselskapet Ryanair går ut i streik 25. og 26. juli i Belgia, Italia, Portugal og Spania.
Det opplyser fagforeningen CNE.
De fagorganiserte vil streike med krav om høyere lønninger og bedre arbeidsforhold.
Forhandlinger mellom de ansattes fagforening CNE og ledelsen i flyselskapet har ikke ført fram. Derfor har de fagorganiserte besluttet å streike, opplyser CNE.
Ryanair ansatte med krav
I et møte i Dublin onsdag samlet Ryanair-ansatte seg om en kravliste som blant annet omfatter en «lønn å leve av», mulighet for å få ubetalt permisjon, innstramming i bruk av vikarbyråer, ansettelseskontrakter som er i tråd med nasjonalt lovverk, gode pensjonsordninger og en stans i praksisen med at ansatte må betale for mat, vann og uniformer.
Kabinpersonale fra Spania, Portugal, Belgia, Nederland og Italia diskuterte å legge ned arbeidet i inntil tre dager, uttaler en representant for fagforeningen SNPVAC ifølge Bloomberg News.
Om Ryanair
Ryanair er et irsk lavprisflyselskap som ble etablert i 1984. Det opererer mer enn 950 ruter mellom 180 flyplasser i 26 europeiske og nordafrikanske land (høsten 2012). Ryanair har 54 baser spredt utover rutenettet, og gjennomfører mer enn 1 500 flyavganger hver dag.
Ryanair startet sine flygninger til Torp fra London Stansted i 1997. Etter at flyplassavgiftene ble redusert, åpnet Ryanair ruter til Haugesund lufthavn i 2003. Moss lufthavn, Rygge ble Ryanairs tredje, norske destinasjon i 2009, og pr. april 2013 har Ryanair opp til sju basefly på Rygge (på sommeren). Torp og Rygge kalles Oslo i Ryanairs terminologi, sistnevnte er ikke så mye lenger unna enn ‘Oslo Hovedflyplass’ Gardermoen – mens Torp ligger ved Sandefjord.
De lave prisene har gitt Ryanair en eventyrlig suksess og imponerende kundeantall i det ene markedet etter det andre. I flere år i etterkant av 2001 var Ryanair det eneste europeiske flyselskapet som gikk med overskudd.
Samtidig har det vært en rekke kontorversielle saker i media, både i Storbritannia og i Norge