Credit cards

Derfor bør du unngå å ta ut valuta på flyplassen før avreise

 

valuta på flyplassen

Tar du ut penger på flyplassen før du drar på ferie? Det kan bli unødvendig dyrt.

Til tross for at sommeren har vært særdeles varm her til lands så langt, reiser stadig flere av oss på sommerferie til utlandet. Men skal man ta ut utenlandsk valuta før man reiser, eller bør man ta ut pengene ved ankomst?

Svaret er at du taper på å ta ut på flyplassen eller vekslingsfilialer i Norge.

Disse gir nemlig ufordelaktig vekslingskurs på de fleste utenlandske valutaer, melder forbrukerportalen Dinero.no i en pressemelding.

Det lønner seg å ta ut når du kommer fram

De fleste av nordmenns reisemål har gode infrastrukturer når det kommer til betalingsteknologi – som regel tilfredsstiller de i hvert fall de behovene vi som turister har.

Det er sjelden en storjobb å snuse fram nærmeste minibank når man ankommer feriedestinasjonen, og det er anbefalt å bruke disse lokalt framfor å ta ut penger i minibanken på Gardermoen, Værnes eller Kjevik. Du bør også unngå valutavekslingsfilialer.

– Det koster å behandle kontanter, og filialene og bankenes utgifter er det til syvende og sist du som sluttkunde som dekker når du tar ut utenlandsk valuta i Norge før du drar på ferie. Valutakursene er nemlig dårligere her enn kursen du får hvis du tar ut penger i utlandet, sier daglig leder i forbrukerportalen Dinero.no, Anders Fagereng.

DNB og Nordea er blant bankene som har minibanker plassert på flyplasser rundt omkring i Norge. Dinero.no har analysert og sammenlignet disse valutakursene med kursen du får hvis du lar betalingsnettverket i kortet ditt avgjøre valutaen. For både britisk pund, euro og thailandsk baht er kursen dårligere i Norge, etter forbrukerportalens undersøkelser.

Bank Norwegians VISA kort har ingen uttaksgebyr

Visa og MasterCard gir billigere kurs

I norske bank- og er Visa og MasterCard de vanligste betalingsnettverkene. Det er  dersom du hever kontanter eller betaler i terminaler med fremmed – altså ikke-norsk – valuta i utlandet.

– Sammenligner man kursene, ser man at Visa og MasterCard gir mer valuta for pengene enn bankene og vekslingsfilialene i Norge, hevder Fagereng.

Tar man eksempelvis ut 20 000 thailandske baht i en DNB eller Nordeas minibank på flyplassen vil det koste nærmere 500 kroner ekstra sammenlignet med om du tar ut pengen i en minibank i Thailand. 20 000 baht tilsvarer i overkant av 5000 norske kroner.

– Det betyr at det er ti prosent dyrere å ta ut i Norge før avreise for denne valutaen. Og da er både kortets valutapåslag og det sedvanlige uttaksgebyret thailandske minibanker krever medregnet i prisen, sier Fagereng.

Undersøk kortets egne gebyrer

Tar du ut lommepengene til ferien på destinasjonen har du potensielt allerede unngått å kaste penger ut vinduet. Lite hjelper det dersom du har et kredittkort eller et debetkort som krever gebyr for kontantuttak.

– Noen kort krever så mye som 30-40 kroner per uttak, og ofte mer enn dette også. Vi råder alle om å undersøke kortets prisliste og se om du må betale unødvendig mye for å ta ut penger i utlandet. Hvis dette er tilfelle, anbefaler vi at du bytter til et gebyrfritt kort i god tid før avreise, sier Fagereng.

%d bloggere liker dette: