Flyselskap

Black Friday – hva kan vi vente oss i år ?

Black Friday Tilbud på flybilletter

I fjor brukte norske shoppere 2,5 millioner kroner i minuttet på Black Friday. I år blir det enda mer.

Prisene i butikkene økes litt og litt i forkant av Black Friday og julehandelen, ifølge en undersøkelse Prisguiden har gjort. Flere kunder er overrasket og sier de føler seg lurt.

Black Friday, eller svartfredag, er en årlig handledag som finner sted dagen etter Thanksgiving i USA. Dagen er tradisjonelt begynnelsen på julehandelen og mange utsalgssteder åpnes ofte så tidlig som klokka tre på natta eller tidligere og tilbyr en rekke salgsvarer, ofte begrenset i antall eller tidsrom. Ettersom Thanksgiving i USA alltid faller på den fjerde torsdagen i november vil Black Friday finne sted på en fredag mellom 23. og 29. november.

«Black Friday» er et begrep som har blitt benyttet i mange sammenhenger. Som handelsdag har det amerikansk opprinnelse og går tilbake til 1800-tallet hvor det i USA ble assosiert med finanskrisen i 1869. Den eldste kjente bruken av «Black Friday» var en handledag som kom etter Thanksgiving («takksigelsesdag», da amerikanere uansett hadde fri) som skjedde den 1. desember 1961 i et utgave av avisen The Shortsville-Manchester Enterprise (Shortsville, New York). I denne artikkelen refereres det til en bruk av begrepet av politiet i Rochester i New York.

Det har også blitt hevdet at «Black Friday» beskriver at handelen denne dagen bidrar til at mange butikker igjen går med overskudd – og dermed går fra røde til svarte tall i regnskapet. Dagen er også en viktig indikator på hvordan julehandelen kommer til å bli; den fungerer som et barometer på folks vilje til å bruke penger.

Black Friday i Norge

Den 26. november 2010 ble shoppingfenomenet «Black Friday» for første gang brukt i Norge. Det var Norwegian Outlet på Vestby som introduserte handledagen. Komplett.no var den første nettbutikken i Norge som arrangerte kampanjen også i 2010. En av de første norske mediene som kastet seg på fenomenet kommersielt var Nettavisen, som i 2014 lenket til amerikanske nettbutikker. De seneste årene har avisen fulgt salgene i Norge og USA direkte. Nettavisen har også opprettet en egen side for dette amerikanske salget.

I 2017 fikk vi som er litt mer en middels interessert servert følgende tilbud;

Denne bildekrusellen krever javaskript.