Flyselskap

SAS skal pensjonere 700 piloter

Fare for pilotstreik SAS skal pensjonere cockpit
Arkiv foto: SAS

Flyselskapet SAS kommer til å spare store utgifter til lønn når 700 av selskapets 1.500 piloter skal pensjoneres. Det skjer i løpet av de neste ti årene, ifølge den svenske avisen Dagens Industri. SAS skal pensjonere 700 piloter.

SAS vil kunne spare store penger på eldrebølgen, fordi mange nyansatte vil ha mindre enn halve lønnen til dem som går av, skriver avisen. Samtidig vil selskapet måtte kjempe mot konkurrentene om å tiltrekke seg nye ansatte, for det er mangel på piloter.

De kommende ti årene kommer til å være kritiske når det gjelder den globale pilotsituasjonen. Heldigvis er SAS i en situasjon der mange piloter søker seg til oss.

Peter Hyldig, pilotsjef i SAS til DI.se.

For det første ønsker SAS å rekruttere et mannskap med tidligere erfaring, men selskapet samarbeider også med flyskoler, blant annet Universitetet for Teknologi, TFHS, i Lund, hvor ca. et dusin av studentene vil bli ansatt neste år.

Fra 2021 kommer rundt 100 piloter til å bli pensjonert hvert år, mot 70 til 80 piloter i år, skriver avisen. Snittalderen blant pilotene er rundt 50 år.

Halv-lønn til nye Styrmenn

I følge selskapets ansiennitetsprinsipp starter alle nye ansatte piloter som styrmenn, uavhengig av tidligere erfaring. Når nye kapteiner trengs, blir ledere som er høyest i rang kontaktet. Gjennom årene har det normalt gått opptil 20 år for en styrmann å kunne sjekke ut som kaptein.

Selskapet sier at gjennomsnittskostnaden for pilotene vil synke når yngre kapteiner kommer inn. Pilotene som pensjoneres er på toppen av selskapets lønnsskala, som består av 24 trinn, mens den nye styrken begynner på bunnen. En styrmann tjener mindre enn halvparten av en kapteins lønn.

SAS forsøkte i meglingen å fjerne to tilleggsavtaler – for eksempel en avtale som sier hvilke flyvninger SAS-pilotene skal fly selv.


SAS er Nordens største børsnoterte fly- og reisekonsern og tilbyr flyreiser med utgangspunkt fra Nord-Europa. Scandinavian Airlines flyr internt i Skandinavia og til og fra destinasjoner i Europa, Nord-Amerika og Asia. SAS er medlem og en av grunnleggerne av verdens største flyallianse – Star Alliance – og kan sammen med 27 partnere tilby over 1300 reisemål i 192 land