Flyselskap

Qatar Airways kjøper seg inn i Kinas største flyselskap

Qatar Airways kjøper

Qatar Airways har kjøpt seg opp til 5,00 prosent i China Southern Airlines, skriver selskapet i en pressemelding onsdag.

China Southern Airlines er et av de mest prestisjetunge flyselskapene i det kinesiske markedet, og er en viktig markedsaktør i verden, med massivt potensial for samarbeid i fremtiden. Gitt de to selskapenes komplementære styrker og ressurser, er det muligheter for oss til å bygge et langsiktig forhold på måter som vil komme kunder av begge selskapene til gode.

Akbar Al Baker, CEO i Qatar i en kommentar.

Denne siste investeringen støtter opp om Qatar Airways-strategien. Selskapet eier allerede 20 prosent av International Airlines Group (IAG), 10 prosent av Latam Airlines Group, 49 prosent av Air Italy og 9,99 prosent av Cathay Pacific.

Qatar Airways kjøper andel i China Southern Airlines

China Southern Airlines er et av Kinas største flyselskap med hovedkvarter i Guangzhou i provinsen Guangdong. Selskapet ble opprettet i 1989, som et av de seks selskaper som ble opprettet etter at CAAC ble oppløst som flyselskap.

Guangzhou Baiyun internasjonale lufthavn og Beijing internasjonale lufthavn blir benyttet som knutepunkt. En rekke andre større kinesiske lufthavner er også utviklet som knutepunkter. Selskapet har Kinas og samtidig Asias største flåte, og er Asias største flyselskap målt etter antall passasjerer. China Southern har 580 fly og fraktet total 126 millioner passasjerer i fjor, med et driftsresultat på 1,1 milliarder dollar.

I 2017 betalte American Airlines (AA), verdens største flyselskap, 200 millioner amerikanske dollar for en aksjepost på 2,76 prosent andel i China Southern.

China Southern var tidligere medlem i SkyTeam-alliansen sammen med blant andre Air France og KLM. Selskapet forlot alliansen med virkning fra 1. januar 2019. Qatar er på sin side i konflikt med en rekke av alliansepartnerne i OneWorld, og selskapets konsernsjef har vært åpen for at Qatar kan komme til å forlate den alliansen.