Flyplass Flyselskap

Nye Istanbul flyplass skal bli fullt operativ fra 7. april 2019

Nye Istanbul flyplass

Istanbuls nye hovedflyplass, som har som mål å bli en av verdens travleste, vil ikke bli fullt operativ før 7. april 2019. Det kunne tyrkiske Hurriyet rapportere mandag ettermiddag.

Prosjektet med en prislapp på 12 milliarder dollar ble offisielt åpnet i oktober av president Tayyip Erdogan, men bare en håndfull flyruter har vært i drift siden den gang.

Å få flyplassen i full drift har blitt forsinket først til januar og senere utsatt til mars. Dette er et tilbakeslag for regjeringen som har hilst flyplassen som et midtpunkt for bygge-boomen. Drevet av sterk økonomisk vekst under Erdogans 15-årige regjering.

Overføringen til den nye flyplassen fra den eksisterende Ataturk-flyplassen starter den 5. april klokken 03.00 og vil vare 45 timer, sa Hurriyet.

IGA, selskapets bygning og drift av flyplassen, sa at det ville annonsere den siste utviklingen på nettsiden sin snart. Generaldirektoratet for statlige flyplassmyndigheter (DHMI) sa at det ikke hadde mottatt informasjon om den siste forsinkelsen. Istanbul Airport vil kunne håndtere 90 millioner passasjerer i året, og kan utvides for å imøtekomme så mange som 200 millioner, sa Erdogan ved åpningsseremonien. Til sammenligning har Gardermoen en kapasitet på nærmere 40 millioner passasjerer når den pågående utbyggingen er ferdig.

Nye Istanbul flyplass ikke ulik Gardermoen

Nordmenn vil kanskje kjenne igjen enkelte elementer fra Gardermoen. For det er faktisk samme selskap som har stått bak mye av designet, norske Nordic Office of Architecture. De har sammen med Haptic Architects fra Oslo og London, og Grimshaw fra London hatt ansvaret for prosjekteringen av mega-flyplassen.

Prosjektet ble oppnådd av et internasjonalt designteam som jobbet i ulike faser, men alle fokuserte på den kollektive visjonen.
Konseptdesignarkitekt – Nordic – Office of Architecture, Haptic, Grimshaw
Lead Delivery Architect – Scott Brownrigg
Interior Concept Designer – Scott Brownrigg / IGA Design
Leverandørarkitekter – Fonksiyon Mimarlik / Turgut Alton Mimarlik / Kiklop Design & Engineering

Turkish Airlines TK

Turkish Airlines er verdens fjerde største flyselskap med mål om 76 millioner passasjerer i 2019, og det flyselskapet som flyr til flest land i hele verden. Selskapet flyr til hele 304 destinasjoner i totalt 122 land. Og selskapet gjør mye for å få reisende til å velge Turkish Airlines, og Istanbul som hub. Blant annet tilbys det flere stopover-opplevelser med omvisning i byen. Og med den nye flyplassen, lover sjefen enda flere grunner til å legge turen om Istanbul.