Article Credit cards

Velg rett kredittkort for ditt reisemønster

kredittkort for ditt reisemønster
Foto: Pixabay

For alle som reiser mye er det tusenvis å spare på å bruke kredittkort på rett måte – og å velge rett kredittkort for akkurat ditt forbruk og reisemønster.

Konkurransen på kredittkortmarkedet er knivskarp, og dette gir en rekke fordeler for oss forbrukere som vet å utnytte det. Her får du tipsene for hvordan få mest mulig ut av kredittkortene dine.

Tenk gjennom reisemønsteret ditt

Første bud når du skal velge kredittkort er å kjenne reisemønsteret ditt. Hvilke destinasjoner drar du vanligvis til? Hvor ofte reiser du? Hvilke destinasjoner er du interessert iå bruke oppsparte bonuspoeng på? Hvilke flyselskap flyr til disse destinasjonene?

Det er selvsagt mulig å skaffe seg et kredittkort for hvert flyselskap, men om du sprer ut forbruket på denne måten vil sannsynligvis poengopptjeningen per flyselskap være for liten til at du får særlig nytte av den før poengene utløper. Reiser du mest med SAS, Widerøe og Star Alliance bør du fokusere på å bruke deres AMEX eller Mastercard. Reiser du mest Norwegian, bør du konsekvent bruke Bank Norwegian-kortet.

Hvis du som oftest bruker utenlandske selskaper, vil du med British Airways og Finnair dra mest nytte av Finnair Plus Mastercard, som gir deg poeng i One World-alliansen, mens reisende med KLM eller Air France får mer ut av Flying Blue Mastercard, som gir deg poeng i Sky Team-alliansen.

Hvis ditt reisemønster gjør at behovet ditt ikke dekkes av ett enkelt flyselskap eller én allianse, kan for eksempel Santanders Flexi Visa være et godt valg. Velger du flyreiser som bonuskategori får du 4 % bonus på alle flybilletter, og i tillegg tilbyr kortet kickback når du handler billetter og annet i en rekke nettbutikker. Merk at dette kortet ikke gir klassiske flybonuspoeng («miles») på alle kjøp som siden kan brukes på fly, men at du får en prosentandel av kjøpssummen tilbake på neste kredittkortregning når du kjøper flybilletter.

kredittkort for ditt reisemønster
Foto: Pixabay

Sjekk gebyrer, renter og betingelser

Før du søker om et kredittkort må du sette deg inn i betingelsene for å bruke det på best mulig måte. Sammenligne betingelsene på flere forskjellige kort for å finne det som passer ditt forbruk. Det er liten vits i et kredittkort der all bonusopptjeningen din forsvinner i gebyrer og renter. Sjekk at eventuelle årsgebyr og andre gebyrer på kjøp eller kontantuttak ikke overgår det du forventer å tjene opp i bonus.

De fleste kortene tilbyr også en rentefri periode på inntil 50 dager. Sørger du for å betale regningen din i tide, kan du dermed tjene opp bonuspoeng nærmest kostnadsfritt. Så sant et salgssted aksepterer kredittkort er det derfor liten grunn til å handle med vanlig bankkort eller kontanter. Bruk derfor kredittkortet ditt konsekvent når du handler for å tjene opp poeng raskest mulig.

Husk likevel at kredittkort vanligvis har den høyeste renten av alle låneprodukter. Og renten beregnes av hele kjøpssummen og ikke av gjenværende saldo på kortet ved forfall. Bruk derfor aldri mer enn du klarer å betale  en gitt måned, og husk å betale regningen i tide.