Flyselskap

Krav til sminke og høye hæler hos Norwegian

 

Krav til sminke
Pressefoto: Norwegian

Norwegians kabinbesetninger må overholde selskapets ensartede regler. Krav til sminke og høye hæler er hverdagen for ansatte i flyselskapet Norwegian.

Nå har selskapet introdusert enda strengere regler om frisyrer og øyevipper.

Mens resten av samfunnet går framover, står Norwegian fast i et”Mad Men”-univers.

Ingrid Hødnebø, leder av SVs kvinnepolitiske utvalg til VG.

Det er VG som først omtalte saken om et reglement på 22-siders som ble innført fra 1. april i år.

Det nye reglementet inneholder en rekke strenge krav og forskrifter om hvordan personalet ombord bør se og hvilke regler som gjelder for utseende.

Blant annet må kvinnelige ansatte ha sminke og sko med en hæl på minst to centimeter, mens mennene ikke får bruke makeup i det hele tatt, så lenge det ikke skal dekke for eksempel akne eller blåmerker.

Krav til sminke
Siden 1. april har Norwegian innført strengere krav til de ansattes klær og sminke, spesielt for kvinnene. Faksimile: Norwegian

 

Hvis kvinner ønsker å benytte seg av lave sko, må det være medisinsk begrunnet og det kreves en legeerklæring som må oppdateres hver sjette måned.

Når det gjelder sminke, bærer kvinner en grunnleggende sminke, etterfulgt av en lysere øyemakeup som selskapet beskriver som “naturlig”. Det vil si at kvinnene har lov til å bruke falske øyevipper, men bare hvis det ser naturlig ut.

Utdrag fra reglementet:

Håret kan kun stripes i naturlige farger
Har kvinner hår lenger enn skulderlengde skal dette samles i en hestehale, med stikk av spesifikke farger.
Små tatoveringer som står for religiøse, politiske eller ideologisk syn må dekkes til med concealer – ikke plaster. Dette gjelder begge kjønn.
Kvinner får ikke bruke uniformskjolen hvis tatoveringer er synlige øverst på brystet eller i nakken.
Påbudt med undertøy, for begge kjønn. Kvinner må ha hvitt eller beige undertøy dersom de bruker skjørt eller bluse.
Menn kan slippe å bruke slips, og løsne den øverste knappen i skjorten, dersom det er ekstrem varme, men kun på vei til og fra jobb.
Tyggegummi er ikke lov så lenge uniformen er på.
Kabinansatte kan heller ikke selv velge når de har behov for å bruke uniformsjakken. Ansvaret for om jakken skal være på eller av bestemmes av kabinsjef. Om det innvilges at jakken skal tas av, må i tilfellet alle kabinansatte gjøre det samme.

Menn må ikke ha øredobber

Menn, derimot, får en no-go på falske øyevipper. De må ikke ha lange negler, neglelakk, øredobber og hårlengden kan nå skjortekragen. Frisyrer som hanekam og såkalt underkutt er strengt forbudt.

Min umiddelbare reaksjon var at det er nesten komisk at dette er en problemformulering i 2019. Mens resten av samfunnet går fremover, har norske fast i et “Mad Men” univers fra 50-tallet, sier Ingrid Hødnebø, kvinnepolitisk representant for SV.

Hun påpeker at det er beskyttelse mot diskriminering for ansatte i luftfartsindustrien, og at kravet om å ha høye hæler er direkte diskriminering.

– Sminke har ingenting å gjøre med medarbeiderens faglige praksis eller profesjonalitet, sier Ingrid Hødnebø til VG.

Bør ikke betraktes som provoserende

Imidlertid forsvarer flyselskapet selve avgjørelsen.

Norwegian flygende besetninger må overholde selskapets ensartede regler. Uniformen er nøytral og diskret, og det er sant at det stilles ulike krav til menn og kvinner når det gjelder sminke og hår for eksempel. Det er ganske vanlig selv med andre flyselskaper.

Astrid Mannion-Gibson, kommunikasjonsleder på flyselskapet til VG.

Ifølge henne har kravene ikke vært noen problemer internt, men de ansatte mener at norske forskrifter er rimelige, i motsetning til mange andre internasjonale flyselskaper.

– Vi er et globalt flyselskap som transporterer passasjerer fra hele verden med forskjellige kulturer og religioner ombord, og så er det viktig at våre flygende kolleger oppfører seg på en måte som ikke kan betraktes som støtende eller provoserende, konkluderer Astrid Mannion-Gibson.