Flyselskap

Krise internt i SAS Sverige ?

SAS kvartalsrapport
Foto: SAS

I et internt brev melder rundt 700 ansatte hos SAS skarp kritikk av selskapets praktisering av lederskap. Fortvilede ansatte vitner om hvordan profesjonelle roller blir devaluert og beskriver en “management by fear” -kultur.

Selskapet trenger en ny ledeselse filosofi. Vi ønsker en leder vi skal følge, ikke en sjef, står det i brevet.

Den massive SAS-streiken ble løst etter sy dager, og med den krisen for tusenvis av strandede reisende rundt om i verden. Samtidig fikk de ansatte seg  litt pusterom.

Krise internt i SAS Sverige

Men i selskapet gjennomsyrer misnøye og i et brev adressert direkte til selskapets ledelse, retter nå 700 ansatte skarp kritikk av ledelsen. Det vitner om hvordan utilfredsheten har vokst og at situasjonen ikke lenger er bærekraftig.

Vi er drevet av en stor og dyr administrasjon som driver “management by fear (fryktledelse red. anm.)”.

En av initiativtakerne til brevet til SVT Nyheter.

Kilder vitner om brudd på kontrakter, møter med ledere der du oppfordres til aldri å gå alene og om en kultur der uenighet blir referet.

Han fortsetter:

– Ansatte er forlatt over ledelsen og føler stor håpløshet. Flyvende-  og bakkeansatte er blitt samlet etter streiken. SAS ledelse undervurderer medarbeiderens intelligens. Det har provosert oss, og vendt oss mot ledelsen.

tilbake fra ferie
Foto: SAS

Tør ikke undertegne

Hvorfor har du valgt å være anonym?

– Mange av de ansatte sier at de støtter dette, men tør rett og slett ikke skrive under.

Kilden forteller SVT Nyheter at støtten var enorm, og at initiativtakerene mottok flere oppmuntrende meldinger fra andre ansatte i selskapet. Det forventes også at signaturene vil fortsette å strømme inn. Personen mener også at brevet ikke handler om å forårsake ytterligere skade på selskapet. Brevet nevner også visjonen man ønsker at selskapet skal jobbe for – den ene skulle vinne den prestisjetunge prisen “Airline of the year in 2022”.

– Jeg elsker jobben min med kolleger, på bakken og i luften. De er helt fantastiske mennesker som vil ha det bra for SAS.

Selskapets ledelse gjennom Carina Malmgren-Heander, stabschef, kommenterte brevet og innholdet på SAS interne nettverk:

“Jeg vil gjerne takke for ditt engasjement, det er flott å se. Jeg er positiv at vi har samme mål i tankene: En i det lange løp lønnsom og vellykket SAS “.

Avviser kritikk

Hos SAS er det stor takhøyde, i SAS uttrykker du hva du vil.

Karin Nyman, kommunikasjonsdirektør hos SAS.

LES  hele brevet her. (På Svensk).