Flyselskap Flyspråk

Flere besvimte ombord på SAS-fly

SAS åpner ny direkterute til Kyiv Flere besvimte ombord
Pressefoto: SAS

Passasjeren Joaquim var ombord på SAS-flyet med sine barn da tre personer plutselig besvimte i kabinen. Flyet var på vei fra svenske Arlanda til Bodrum i Tyrkia.

– Det ble panikk og ubehagelig ombord, forteller han til svenske Aftonbladet.

Det var rett  etter klokken seks onsdag morgen da SAS-fly SK7605 tok av fra Arlanda med kurs det tyrkiske feriestedet Bodrum. Da flyet hadde nådd noen få tusen meter høyde,  besvimte en kvinne i flyets midtgang.

Flere besvimte ombord

– Bare et minutt senere, besvimte neste mann og deretter den tredje. De fikk oksygen på gulvet i midtgangen, og jeg måtte kjøre bort serveringsvognen som stod i veien. Flaskene med oksygen holdt på å ta slutt, forteller passasjeren som var på reise med familien sin.

– Det ble panikk og ubehagelig i kabinen.

Passasjeren spurte et besetningsmedlem hva som skjedde, som skal ha svart at trykket i kabinen kunne ha vært for lavt.

– Det ble ringt inn til cockpiten og endelig løste problemet seg. Alt var veldig rart, sier han.

Bekreftes av SAS

Ved SAS presseservice bekrefter de hendelsen ovenfor den svenske avisen.

Jeg kan bekrefte at det er tre personer som har blitt hjulpet av personalet med oksygen i forbindelse med oppstigningen etter avgang. Det er vanskelig for meg å spekulere i hva som forårsaket dette for disse passasjerene.

Freja Annamatz, presseansvarlig hos SAS i Sverige.

Man økte også lufttilførselen i kabinen som et ekstra sikkerhetstiltak. Men det hadde ingenting å gjøre med kabintrykket i flyet.

Det er helt umulig for meg å vite hva det var som skjedde. Hvis vi dømmer at det er grunner, så kommer man alltid tilbake, sikkerhet kommer først. Men her har man vært i stand til å fortsette reisen uten problemer.

Trykkabin

En trykkabin er en passasjerkabin med cockpit, som kan settes under trykk for å hindre at passasjerer og besetning utsettes for ubehag eller farer ved lavt trykk og tilhørende oksygenmangel under flygning i store høyder. Trykkabinen sørger også for en mer effektiv trykkutjevning under nedstigning. Fly som flyr høyere enn ca. 10 000 fot trenger trykkabin. Uten trykkabin vil oksygenmangel føre til nedsatt arbeidsdyktighet ved flyhøyder over ca. 3000 meter, mens man over ca. 6100 meter må regne med å miste bevisstheten i løpet av få minutter.

Dersom trykksystemet skulle svikte, vil det ved hvert sete i større passasjerfly automatisk utløses en oksygenmaske. I slike fly er oftest også lasterommene satt under trykk. På militærfly som opererer i meget store høyder, brukes ofte trykkabin med relativt lavt overtrykk sammen med oksygenmaske.

Kilder: Aftonbladet og Store Norske Leksikon