Flyselskap

Nye oppkjøpsrykter rundt Norwegian

Ready Steady Fly uke 23 fyllingsgrad svensk driftstillatelse reward kampanje 300 kroner Nye oppkjøpsrykter rundt Norwegian
Foto: Norwegian

Ifølge den spanske avisen Okdiario vil IAG innen to uker fremme et bud på Norwegian som priser selskapet til 10,6 milliarder kroner.

Ifølge den spanske nettavisen Okdiario vil IAG komme med et bud på flyselskapet Norwegian i løpet av de neste to ukene. Avisen melder at budet som diskuteres vil verdsette Norwegian til nær 1,1 milliarder euro. Med dagens valutakurs tilsvarer dette rundt 10,6 milliarder kroner.

Norwegian-aksjen (NAS) har de siste to dagene steget rundt 15 prosent på Oslo Børs, og markedsverdien ligger dermed på rundt 5,6 milliarder kroner ved børsslutt torsdag.

Hvem er IAG ?

International Airlines Group (IAG), er en av verdens største flyselskap grupper med 541 fly som flyr til 274 destinasjoner. Årlig transporterer gruppen nesten 95 millioner passasjerer.  IAG er den tredje største gruppen i Europa og den sjette største i verden målt i omsetning. Selskapet ble stiftet i januar 2011, og IAG  er morselskapet til Aer Lingus, British Airways, Iberia og Vueling. Det er en spansk registrert selskap med aksjer notering på London Stock Exchange. Konsernets hovedkontor er i London, UK. IAG kombinerer ledende flyselskapene i Irland, Storbritannia og Spania, slik at de kan forbedre sin tilstedeværelse i luftfarts markedet. Samtidig beholde sine individuelle merkevarer og løpende drift. Flyselskapenes kunder drar nytte av et større nettverk for både passasjerer og  cargo. Selskapet har også større investeringsevne  i nye produkter og tjenester gjennom forbedret økonomisk robusthet.

Qatar Airways eier 20% av aksjene i det børsnoterte selskapet. British Airways og Iberia er medlem av oneworld-alliansen.

Nye oppkjøpsrykter rundt Norwegian

Ifølge Okdiario skal det denne gangen ikke være noe motstand imot en budprosess i Norwegian-styret, og avisen påpeker at IAG ikke lenger trenger å kjempe mot avgått styreformann Bjørn Kise.

I midten av juni fortalte Bjørn Kjos til DN at han også ønsker å trekke seg tilbake, og at jakten på en ny sjef allerede har startet.

Lavere pris

Den amerikanske investeringsbanken JP Morgan er hyrt inn som rådgiver og forhandler ifølge Okdiario om et bud på mellom 70 og 85 kroner per aksje. Norwegian-kursen endte torsdag på 40,9 kroner.

Norwegians trafikktall for juni viser at nesten 3,5 millioner passasjerer valgte å fly med selskapet denne måneden. Enhetsinntektene er opp 10 prosent sammenliknet med samme måned i fjor.

Totalt 3 475 337 passasjerer fløy med selskapet denne måneden, 21 948 færre enn på samme tid i 2018. Den totale trafikken (RPK) økte med syv prosent og kapasiteten (ASK) med fem prosent. Fyllingsgraden var på 91,5 prosent, opp ett prosentpoeng.

Trafikktallene viser noe færre passasjerer i juni i år enn i fjor. På langdistanserutene er antall reisende betydelig høyere, mens nedgangen kommer på kortdistanserutene hvor vi har 18 Boeing 737 MAX på bakken samt redusert charterkapasitet. I juni har vi fått inn enda en Boeing 787 Dreamliner i flåten som nå består av 36 nye, mer drivstoffeffektive langdistansefly. Strategien om å gå fra vekst til lønnsomhet ligger fast og enhetsinntektene er nå 10 prosent høyere enn vi rapporterte på samme tid i fjor, noe jeg er godt tilfreds med.

Bjørn Kjos, konsernsjef i Norwegian

Norwegian gjennomførte 99,4 prosent av de planlagte flygningene i juni. Punktligheten var på 70,9 prosent (uendret fra samme tid i 2018). Punktligheten denne måneden påvirkes negativt av at selskapet har 18 Boeing 737 MAX på bakken og dermed benytter mer innleiefly enn normalt.