Bonus Program Credit cards Flyplass

Unngå flyplassenes minibanker før avreise

digitaliseringen av flyplasser Unngå flyplassenes minibanker

Nordmenn bruker stadig færre kontanter her hjemme. Fremdeles veksler eller tar mange av oss ut kontanter i utenlandske valutaer i Norge før vi reiser på ferie. Men bør vi gjøre det.

Det korte svaret er at nei, det bør vi ikke.

Våre undersøkelser viser at kursen du får når du tar ut penger i utenlandsk valuta fra flyplassminibankene i Norge er ufordelaktig.

Anders Fagereng, daglig leder i forbrukerportalen Dinero.no .

Dette gjelder for de fleste valutakurser, være seg euro, dollar eller thailandske baht. Men hva er det da som lønner seg?

Unngå flyplassenes minibanker

Ta ut ved ankomst

I de aller fleste tilfellene vil du spare på å gjøre kontantuttakene i minibank når du ankommer reisemålet. Ofte er det smart å unngå også de lokale flyplassminibankene, siden de vanligvis tar høye uttaksgebyrer.

– I noen byer må du kanskje lete litt før du finner en minibank, men nordmenn flest reiser til destinasjoner som har relativt god betalingsinfrastruktur, sier Fagereng.

Det tryggeste er å ta ut penger i en minibank tilknyttet en bank med filial. Blir kortet slukt, er det dessuten enklere å få det tilbake fra banken enn en frittstående minibank.

Hvor store er forskjellene?

Norges største bank har minibanker med fremmed valuta stående på de fleste norske flyplasser. Nå i juli koster én euro rundt 10,21 norske kroner dersom man ønsker å ta ut i disse minibankene.

Når du gjør uttak i utenlandske minibanker med kredittkort eller debetkort er det betalingsnettverket i kortet ditt som bestemmer kursen. De mest populære nettverkene i norske kort er Mastercard og Visa, som krever henholdsvis 9,89 og 9,86 kroner per euro du kjøper i samme periode – med et  på 1,75 prosent inkludert i utregningen.

– For mindre uttak vil ikke dette utgjøre store forskjellen, men hvis vi sier at du i løpet av en toukers familieferie tar ut 1500 euro, vil det koste deg over 500 kroner mer bare i ufordelaktig valutakurs om du tar ut penger før du reiser, hevder Fagereng.


Bank Norwegian er et kort utstedt i samarbeid med Norwegian Rewards her og melde deg inn.

Du opptjener flere Norwegian Rewards CashPoint dersom du betaler med Bank Norwegian kortet.

Kortet har reiseforsikring inkludert hvis du betaler mer enn 50% av reisens transportkostnader med kortet. Om du i tillegg ønsker helårs reiseforsikring med dekning for hytteturer, dagsturer o.l. får du 10% rabatt på dette som eier av kortet.

Av andre fordeler er det verdt å nevne at du får dekket ekstrautgifter til nye flybilletter (inntil 5 000 kr per reisende, opptil 20 000 kr for en familie) hvis en flyvning du har betalt med Norwegian.


Unngå flyplassenes minibanker – bruk et gebyrfritt kort

Fagereng råder også nordmenn om å granske betalingskortenes gebyrvilkår før avreise.

– Mange kort, debetkort som kredittkort, har høye gebyrer for kontantuttak i utlandet. Noen kredittkort krever gjerne også rente fra uttaksdato dersom du hever kontanter med det, men heldigvis finnes gode alternativer uten uttaksgebyr på det norske markedet, sier han.

Disse kortene er gebyrfrie ved utenlandsbruk

Debetkort anses som et trygt betalingsmiddel i utlandet, men på grunn av kredittkortenes ekstra sikkerhetselement med feste i norsk lov er dette et anbefalt brukskort. Men det hjelper ikke nødvendigvis å ha riktig kredittkort for å unngå prissmellen i utlandet:

– Husk å alltid ta ut i lokal valuta, ikke et beløp overført til norske kroner. Da tjener brukerstedet eller minibanken på at du får en ufordelaktig valutakurs, og du taper potensielt flere hundre kroner, avslutter Fagereng.

Nå kan alle forbrukere helt gratis søke på seg selv på norskgjeld.no, og finne ut hvor mye de har usikret forbrukslån og i hvilke banker. På den måten kan de få oversikt og ta kontroll over egen økonomi.

Nå åpner gjeldsportalen
Nå åpner gjeldsportalen – ta en gratis test her

Kilde: Dinero.no