Mer enn 4.000 ansatte ved flyplassen Heathrow, inkludert ansatte som jobber med kundeservice, teknisk vedlikehold og sikkerhet, har besluttet å streike over lønnsbetingelser. Nå varsles det kaos på Heathrow.
De flyplassansatte i London vil streike i helgene 26.–27. juli, 5.–6. august og 23.–24. august, skriver BBC.
Fagforeningen Unite varsler at det vil skape «kaos». Heathrow sier at en kriseplan er på plass, og at flyplassen vil forbli åpen og operere trygt.
Kaos på Heathrow
Fagforeningen sier dens medlemmer gjennom åtte separate avstemninger har stemt for å støtte streiken etter at de avviste et tilbud om gjennomsnittlig lønnsøkning på 2,7 prosent på halvannet år.
I tillegg trekkes det fram at det er forskjellige lønnssatser for samme jobb og misnøye med lønna til flyplassjef John Holland-Kaye.
Ifølge årsberetningen ble Holland-Kayes lønn doblet til 4,2 millioner pund (omtrent 45 millioner kroner) fra 2017 til 2018. Økningen skyldes i stor grad en mangeårig bonusordning. Heathrow oppfordrer fagforeningen til å komme tilbake til forhandlingsbordet.
Om London Heathrow
Heathrow lufthavn (IATA: LHR), oftest omtalt kun som Heathrow, er Londons største lufthavn, og den travleste lufthavnen i Storbritannia. Den ligger i Hillingdon, som er Londons vestligste bydel.
På verdensbasis er Heathrow den tredje travleste i totalt antall passasjerer, men på grunn av det store antallet mellomlandinger har den det høyeste antall internasjonale passasjerforflytninger. I europeisk sammenheng var Heathrow i 2017 verdensdelens travleste lufthavn i antall passasjerer, og tredje travlest i antall fly som lettet og landet.
Heathrow ble grunnlagt i 1930-årene som Great Western Aerodrome på en eiendom kjøpt inn fra sognepresten i Harmondsworth. Den var da en privat flystripe eid av Fairey Aviation, og ble mest brukt til testflyvninger. Den fikk noe senere navn etter den lille landsbyen Heathrow, som ble fullstendig fjernet for å gi plass til en større lufthavn. Den opprinnelige flyplassen lå omtrent der terminal 3 ligger i dag. Den hadde ingen kommersiell trafikk, og Croydon Airport fortsatte en tid å være Londons hovedflyplass.
Kilde: WIKI /NTB