Flyselskap

Polske LOT utvider Budapest basen

Polske LOT utvider Budapest basen

Ja du leste riktig. Det polske flyselskapet LOT utvider sin virksomhet i Budapest, Ungarn.

LOT kunngjorde i onsdag  lansering av nye ruter fra deres base i Budapest. Fra og med 22. september vil LOT legge til et annet langdistansemål fra Ferenc Liszt internasjonale lufthavn og fly direkte til Seoul. Selskapet utvider også kortdistanse nettverket. Fra 30. mars 2020 vil LOT fly direkte fra den ungarske hovedstaden til Sofia, Praha, Beograd, Stuttgart, Bucuresti og Brussel.

Polske LOT utvider Budapest basen
Foto: Wikimedia.

 

Budapest var Malevs base

Malév Hungarian Airlines (Magyar Légiközlekedési Vállalat) var et ungarsk flyselskap. Det ble stiftet i 1946 og var det nasjonale flyselskapet i Ungarn. Selskapets hovedkontor lå i Budapest. Malév var fra 2007 medlem av oneworld-alliansen. Flyflåten til Malév bestod opprinnelig av 22 fly, og selskapet opererte ved 50 forskjellige destinasjoner. Selskapet innstilte alle sine flyvninger 3. februar 2012 av forretningsmessige grunner.

I slutten av januar 2012 annonserte Malév at selskapet ikke lenger hadde mulighet til å finansiere sin aktivitet, og ba om subsidier fra ungarske myndigheter. 3. februar 2012 opphørte alle aktiviteter i selskapet. Allerede parallelt med Malévs aktiviteter ble selskapet Wizz air stiftet i 2003. József Janos Váradi er en ungarsk forretningsmann, medgründer av Wizz Air, og administrerende direktør (CEO) siden 2003. Han har også vært administrerende direktør i Malév en periode.

Ungarn mistet sin nasjonale flyselskap etter Malevs konkurs i 2012. Siden den gang er den eneste selskapet som flyr under det ungarske flagget Wizzair. Lavprisflyselskapet tilbyr ingen langdistanse destinasjoner eller er et nettverks selskap. Polske LOT utvider Budapest basen nå.

LOT har sett sin sjanse og planlegger å bli en ledende flyselskapet i Ungarn. Det er et ganske enestående og interessant trekk å se en nasjonal karriere bygge et knutepunkt i utlandet for hjemlandet.

Polske LOT utvider Budapest basen

LOT Polish Airlines (Polskie Linie Lotnicze LOT) er et polsk flyselskap. Selskapet ble stiftet 1. januar 1929, da samtlige flyselskaper det året ble fusjonert inn til et nytt statlig selskap. Selskapets første internasjonale flyvning gikk til București i året 1930. Deretter satte LOT opp ruter til Athen, Helsingfors og Beirut.

I 2004 forsøkte LOT å få innpass på markedet for billige flybilletter ved å opprette datterselskapet Centralwings. Den første flyvningen fant sted på ruten Warszawa – London i 2005. Selskapet fløy ruter fra Polen til en rekke europeiske byer. På grunn av lav lønnsomhet besluttet styret å nedlegge Central wings i 2009.