Bonus Program Flyselskap

Adria Airways forlater Star Alliance

Adria Airwyas Star Alliance

Det slovenske flyselskapet Adria Airways, med hovedkontor i Ljubljana, forlater Star Alliance fra 2. oktober 2019.

Adria Airways avgang fra Star Alliance følger selskapets konkurs og opphør av alle operasjoner mandag 30. september. Dette har vært en beklagelig utvikling etter 15 år med Adria Airways medlemskap i Star Alliance.

Star Alliance-medlemmene Lufthansa, Brussels Airlines og SWISS har kunngjort flere ruter og frekvenser til Ljubljana.

Adria fungerte som et Lufthansa Group-feeder selskap. I flere år har selskapet fløyet flere daglige flyvninger fra Ljubljana til Brussel, Frankfurt, Zürich, Wien og München. Faktisk er det det eneste landet i hele Europa som ikke har en eneste flyvning fra noen av flyselskapene i Lufthansa Group, ikke engang Eurowings. Dette viser styrken i Adrias forhold til Lufthansa.

Siden 2010 var Adria dessuten feedertjeneste for Lufthansa i Frankfurt fra Tirana, Albania. I tillegg hadde den siden 2014 matet både Frankfurt og München fra Priština i Kosovo. Flyselskapet forbinder også Ljubljana til både Tirana og Priština, noe som ga lokale passasjerer tilgang til andre Lufthansa Group-knutepunkter som Zürich og Wien også.

Om Adria Airways

Adria Airways er det nasjonale flyselskapet for Slovenia og ble etablert i 1961. Selskaper har sitt hovedkontor i Ljubljana og er medlem i Star Alliance. Selskapets hovedbase er Ljubljana Jože Pučnik lufthavn.

Selskapet ble etablert og startet sine operasjoner i 1961 som et charterselskap med en Douglas DC-6 under navnet Adria Aviopromet (Adria Airways). Senere ble ekstra DC-6-fly kjøpt inn fra KLM. I 1968 skiftet selskapet navn til Inex Adria Aviopromet (senere Inex Adria Airways) og kjøpte sitt første jetfly, en Douglas DC-9. Navnet ble skiftet etter en avtale med det Beograd-baserte selskaper Interexport, med skiftet tilbake til Adria Airways etter av avtalen ble avsluttet i mai 1986.


Star Alliance er den første globale luftfartsalliansen i verdenshistorien. Samarbeidsavtalen trådte i kraft 14. mai 1997. Flyselskapene som er med i Star Alliance er: SAS, Air Canada, Air New Zealand, All Nippon Airways, Austrian Airlines Group (Austrian Airlines, Lauda Air, Tyrolean Airways), British Midland, Lufthansa, Singapore Airlines, Thai Airways International, United Airlines og Air China. Senere har en rekke andre sluttet seg til (se under). Ideen bak samarbeidsavtalen er: «… at man som kunde kan reise enklere og mer fleksibelt, med mer kordinerte avganger, og mindre ventetid.