Flyselskap

Streiken er over hos Lufthansa

streiken er over
A350 – Lufthansa Business Class. Foto: Lufthansa.

Streiken blant kabinpersonalet i tyske Lufthansa ble avsluttet lørdag morgen. Selskapet advarer om kanselleringer og forsinkelser.

Over 1.500 avganger og mer enn 200.000 reisende ble berørt av den to dager lange streiken. I Norge var det var fly til og fra München og Frankfurt som ble berørt av streiken.

Lørdag advarer Lufthansa om at det fortsatt vil være forsinkelser og kanselleringer til trafikken er tilbake i rute.

De kabinansatte streiket for høyere lønn for selskapets rundt 21.000 kabinansatte. I tillegg er det et krav om at sesongarbeiderne skal få bedre muligheter til fast ansettelse. Lufthansa stilte spørsmål ved om streiken, som ble organisert av fagforeningen Ufo, er lovlig, men retten delte ikke selskapets oppfatning av dette og ga grønt lys.

Søndag skal representanter for Ufo møte Lufthansa for å drøfte situasjonen. Arbeidsgiveren vil forsøke å oppnå en enighet for å unngå flere aksjoner.

Mandag vil partene kunngjøre utfallet av samtalene.


Om Lufthansa

Lufthansa er Tysklands nasjonale flyselskap, og et av verdens største målt i antall fraktede passasjerer. Selskapet har sine hovedkontor i Köln i Tyskland. Lufthansa opererer også i Norge, med ruter fra Oslo og Tromsø til forskjellige tyske byer.

Lufthansa ble opprinnelig grunnlagt gjennom en koalisjon av selskapene Deutsche Aero Lloyd (DAL) og Junkers Luftverkehr i Berlin i januar 1926 under navnet Luft Hansa. 6. april samme år startet trafikken, operert med en flåte på 162 fly av 18 ulike typer. Luft Hansa var fra begynnelsen et verdensomspennende flyselskap, og fløy allerede i sitt første driftsår til Kina, en rute som fikk stor oppmerksomhet. På slutten av 1920-tallet var Luft Hansa en drivende kraft i oppstarten av flere andre selskaper, som for eksempel spanske Iberia som i september 2009 fusjonerte med British Airways, brasilianske Syndicato Condor og kinesiske Eurasia Airways.

Lufthansa var et av de fem flyselskapene som etablerte Star Alliance i 1997, en global allianse der bl.a. SAS, Air Canada, Singapore Airlines, United Airlines, Thai Airways og All Nippon Airways inngår. Lufthansa er idag et av verdens største flyselskaper med 90 000 ansatte og virksomheter innen bl.a. catering, teknisk vedlikehold, flyvetrening og frakt foruten ren passasjertrafikk.