Flyselskap

Lufthansa er i forhandlinger om kjøp av Portugisiske TAP

Lufthansa er i forhandlinger
Airbus A330-900neo. Foto: TAP.

Lufthansa er i forhandlinger om kjøp av det portugisiske flyselskapet TAP. Det tyske flyselskapet samarbeider i denne anskaffelsesprosessen med United Airlines.

Lufthansa forhandler med David Neeleman om å kjøpe aksjeposten han innehar i TAP gjennom eierskapet i  Atlantic Gateway. Det tyske flyselskapet står i denne anskaffelsesprosessen i et samarbeid med United Airlines. Begge selskapene er medlem av Star Alliance, flysalliansen som også TAP er medlem av.

David Neeleman er en brasiliansk-amerikansk gründer som har grunnlagt fem kommersielle flyselskaper, Morris Air, WestJet, JetBlue Airways, Azul Brazilian Airlines og Breeze Airways. Sammen med Humberto Pedrosa og Aigle Azur eier han et annet kommersielt flyselskap i Europa, TAP Air Portugal.

Lufthansa er i forhandlinger

Forhandlingene  mellom partene er godt i gang i følge den portugiskie avisen  Negócios,

På bordet ligger det to muligheter. Enten kan Lufthansa og United til å kjøpe 50% -posten som David Neeleman kontrollerer i Atlantic Gateway, som igjen eier 45% av TAP, eller å skaffe seg hele posisjonen i den, noe som ville for også å forhandle om overtagelse av 50% eierandel som Humberto Pedrosa eier.

Denne tilnærmingen mellom Lufthansa, United og David Neeleman ble delvis avslørt forrige søndag av Luís Marques i sin ukentlige kommentar til SIC som Negócios også publiserer. ”Forhandlingene mellom Neeleman og et større europeisk flyselskap om salg av sin posisjon i TAP er veldig avanserte. Det er sikkert at de ikke er lukket ennå, men de er veldig avanserte, ”bekreftet Marques.

Forrige uke slapp TAP regnskapet for 2019, året der det registrerte et tap på 105,5 millioner euro. Pedro Nuno Santos, ministeren som fører tilsyn med dette flyselskapet, var misfornøyd med resultatene, med tanke på at selskapet allerede skulle tjene penger.

 

Om flyselskapet TAP

TAP Portugal (Transportes Aéreos Portugueses) er det nasjonale flyselskapet i Portugal med base i Lisboa. Selskapet ble etablert i 1945 og har om lag 9 800 ansatte. Selskapet ble medlem av Star Alliance i 2005. Selskapet har et omfattende rutenett mellom Portugal og Brasil. I Nord-Europa har TAP Portugal flygninger mellom Lisboa og blant annet Oslo, Stockholm og København.

Flyselskapet byttet i 2017 navn fra TAP Portugal til TAP Air Portugal.