Flyselskap

Transportstyrelsen stopper Iran Air fra å fly

Transportstyrelsen stopper
Foto: John Taggart, Claydon Banbury, Oxfordshire / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)

Den Svenske Transportstyrelsen tilbakekaller med umiddelbar virkning tillatelsen til at flyselskapet Iran Air skal fly fra Iran til Sverige.

Dette gjøres etter en forespørsel fra Folkehelsetilsynet med sikte på å redusere spredningen av det nye koronaviruset i Sverige. Samtidig endrer det Svenske utenriksdepartementet sine anbefalinger og fraråder alle turer til Iran. Transportstyrelsen har bestemt seg for å midlertidig tilbakekalle klimaanlegget for Iran Air. I følge en pressemelding betyr det at direkteruter mellom Sverige og Iran blir stoppet. Årsaken er hjemstedet som Folkehelsetilsynet har lagt fram.

Vi er avhengige av kompetansen og kompetansen til Folkehelsetilsynet. Under de nåværende omstendighetene mener de at å fortsette å motta store grupper av passasjerer fra Iran alvorlig ville hemme arbeidet med å begrense spredningen av korona-viruset og øke risikoen for en lokal spredning av viruset. Derfor tok vi denne avgjørelsen.

Simon Posluk, enhetssjef i den Svenske transportstyrelsen.

Mandag ettermiddag endret Utenriksdepartementet sine anbefalinger og foreløpig frarådet alle turer til Iran. I det siste frarådet de bare unødvendige turer.

Göteborg og Stockholm

Det svenske transportstyrelsen avgjørelse om å oppheve tillatelsen for Iran Air betyr at seks avganger og ankomster per uke fra Arlanda og Landvetter nå er suspendert. Handlingen skyldes dagens situasjon i Iran angående utbruddet av det nye koronaviruset sars-cov-2. Det iranske flyselskapet opererer til Gøteborg og Stockholm fra destinasjoner i Iran. Sverige er det første landet i verden som opphever flyselskapets lisens på grunn av koronaviruset, ifølge Folkehelsetilsynet.

I Sverige er det registrert 14 smittetilfeller, hvorav to som hadde reist til Iran og fire som har vært i kontakt med disse to. Det er ikke innført stans i flygninger til og fra Kina fordi svenske helsemyndigheter har et godt samarbeid med deres helsemyndigheter.

Iran Air  er det nasjonale flyselskapet til Iran, med hovedkontor i Teheran. Selskapet flyr til 55 destinasjoner i 28 land. Cargoflåten flyr til 35 internasjonale og 25 innenriks destinasjoner. Selskapets hovedbase er Imam Khomeini internasjonale lufthavn, Teheran.