Flyselskap

Ungdom hacket Brussels Airlines – bestilte Business Class til New York

Ungdom hacket Brussels Airlines
Foto: Brussels Airlines

Flyselskapet Brussels Airlines saksøker nå en ung mann som hadde litt for lange – men veldig datakyndige  fingre. Ungdom hacket Brussels Airlines billett system.

Den 25 år gamle mannen hacket seg inn i IT-systemet deres, der han klarte å bestille tre Business Class billetter fra Brussel til New York. Det er det Brussels Times som først omtalte saken.

Mannen kjøpte et antall billetter gjennom en spesiell app som kun er for selskapets ansatte. Deretter kansellerte han billettene slik at han fikk refundert billettene, men så manipulerte han nettadressen slik at han fortsatt kunne bruke billettene.

Karel Berteloot advokat for  Brussels Airlines.

 

Ungdom hacket Brussels Airlines
Hackeren sikret seg tre tur / retur reiser i Brussels Airlines Business Class. Foto: Brussels Airlines.

Flyselskapet krever en erstatning på 180 000 kroner fra tiltalte. De hevder det er et reelt beløp sammenlignet med prisen på billettene, skatter og andre avgifter som selskapet har pådratt seg i forbindelse med hackerens handling.

Tiltalte klarte å jukse seg til  tre billetter for Business Class til New York, som har en verdi på 6 000 euro (60 000 kroner) per billett. Mannen ville være bedre i stand til å bruke talentene sine lovlig, la Berteloot til.

Ungdom hacket Brussels Airlines

25-åringen satt i retten mandag og opplyste at dette er andre gang han er blitt tatt for et tilsvarende data-innbrudd. Han har også brutt seg inn i andre selskapers IT-systemer. Lufthansa, Thalys, Mobistar og Proximus, blant andre.

Forsvareren til hackeren nevnte i retten at det burde innvilges en straffe-rabatt i bøtene, ettersom hans klient har inngått samarbeid med Brussels Airlines og fortalt dem ‘hvor nøyaktige deres svakheter er’ i deres IT-system ligger.

Dom i saken avsies  30. mars 2020.


Om selskapet

Brussels Airlines er Belgias nasjonale flyselskap, og har base ved Brussel lufthavn, Belgia. Selskapet er medlem av IATA, Star Alliance og Association of European Airlines. (AEA). Brussels Airlines har daglig flyvninger til Norge, med ruter fra Oslo lufthavn, Gardermoen til Brussel lufthavn.

Brussels Airlines ble til gjennom fusjonen mellom SN Brussels Airlines (SNBA) og Virgin Express. Den 12. april 2005 signerte SN Airholding, selskapet bak SNBA, en avtale med Richard Branson som ga selskapet kontroll over Virgin Express. Den 31. mars 2006 kunngjorde SNBA og Virgin Express at de fusjonerte, og blir til ett selskap, og den 7. november 2006 kunngjorde de det nye navnet, Brussels Airlines, på en pressekonferanse ved Brussel lufthavn. Brussels Airlines startet sine flyvninger 25. mars 2007.

I løpet av 2008 og 2009 ble selskapet kjøpt opp av Lufthansa. Brussels Airlines har derved også sluttet seg til samarbeidet i Star Alliance.