Flyselskap

Lufthansa vurderer kreditorbeskyttelse fremfor statlig eierskap

Lufthansa vurderer kreditorbeskyttelse
Foto: Lufthansa Group.

Lufthansa vurderer kreditorbeskyttelse fremfor statlig eierskap ifølge en rapport fra Financial Times.

I likhet med British Airways, som har kunngjort 12.000 potensielle oppsigelser, tror Lufthansa at det vil ta flere år før flyreiser er tilbake til pre-pandemiske nivåer, og at det må være et mye mindre flyselskap for å overleve.

Lufthansa-gruppen består av flyselskapene Austrian Airlines, Brussels Airlines, Lufthansa og Swiss, samt datterselskaper inkludert Eurowings og Edelweiss Air. Burn-raten er estimert til 11 millioner kroner i timen, og har bedt om nødfinansiering fra regjeringer i Brussel, Wien og Bern.

Kreditorbeskyttelsen (‘Schutzschirmverfahren’) ligner på konkurs i Chapter 11 i USA, og ville tillate selskapet å omstrukturere fri fra ‘innblanding’ fra den tyske regjeringen, men også den i Østerrike, Sveits og Belgia.

Den tyske regjeringens koalisjonspartnere foreslår ikke bare en aksjepost i flyselskapet, men også representasjon  i Luftahnsas styrerom, samt garantier for å opprettholde arbeidsplasser. Dette er noe som administrerende direktør Carsten Spohr anser som umulige krav.

I et intervju med Die Zeit sa Carsten Spohr at hvis Berlin ønsket innflytelse, så ville også de andre regjeringene ha det.

Carsten Spohr. Foto: Lufthansa.

 

Det er veldig vanskelig å styre en gruppe hvis flere regjeringer ønsker å påvirke operative beslutninger.

Carsten Spohr – CEO – Lufthansa Group.

Lufthansa vurderer kreditorbeskyttelse

«Chapter 11» er en amerikanske gjeldsforhandlings-løsningen. Den er mye mer effektiv og har mer fleksible regler for hvordan restrukturering kan gjennomføres. Enkelt forklart har et insolvent selskap med amerikansk tilknytning to muligheter i henhold til konkurslovene i USA. Selskapet kan søke om Chapter 7, som innebærer likvidering.

Det andre alternativet er konkursbeskyttelse under Chapter 11, som omhandler reorganisering av selskapet.

Chapter 11 er en del av konkursreglene i Amerika, men poenget er jo ikke konkurs. Ordet konkursbeskyttelse innebærer beskyttelse mot at kreditorene kan slå deg konkurs. De kan ikke ta arrest i dine eiendeler, og bankene kan ikke ta pant de måtte ha. Man får altså beskyttelse mot konkurs og sikrer videre drift

%d bloggere liker dette: