Flyselskap

Icelandair byr på julestemning fra du går ombord

Icelandair byr på julestemning

Islendingene konkurrerer med sine norske venner om å feire mest jul. Mange av skikkene ligner på våre, men andre har overlevd lenger på sagaøya. Flyr du med Icelandair får du oppleve juleskikkene fra du sjekker inn. Ombord er det julemusikk, varm sjokolade og godbiter til alle. Flyr man Saga Premium tilbys også en egen julemeny.

For oss i Icelandair er det viktig å sørge for at de som reiser med oss ​​til jul får en hyggelig og stemningsfull reise. Flyet hjem er en del av juleopplevelsen for mange reisende, og vi ønsker å spre julestemningen til de som reiser med oss.

Lea Gestsdóttir Gayet, kommunikasjonssjef i Icelandair.

Du møtes av norsk tradisjon

Noe av det første man vil se i Reykjavik, på Austurvöllur torg, er det store juletreet. Det har vært tradisjon siden 1951 frem til for få år siden, at Oslo by har forsynt Reykjavik med juletre. Etter mange år med planting og gjenoppbygging av skogene på Island, finnes det nå store nok trær på øya. Derfor og av klimahensyn er det nå et islandsk tre som er reist. Og i stedet for juletre, sender Oslo by, symbolskt, bøker til barneskolen i Reykjavik.

Icelandair byr på julestemning fra du går ombord
Pressefoto: Icelandair

Islands 13 julenisser lager julestemning

Island byr ikke på én, men 13 jólasveinar. Skikken går tilbake fra førkristen tid og historien om de 13 sønnene til trollkjerringa Grýla som bor i de islandske fjellene. Hver av julesveinene har navn som beskriver egenskapene deres, for eksempel Bjúgnakrækir som kommer ned fra fjellet for å stjele pølser, eller Gluggagægir som ser gjennom vinduene for å finne noe å stjele. Islandske barn legger en sko til nissene i soveromsvinduet hver kveld de 13 dagene før jul. Hver natt de siste 13 dagene før jul besøker en av jólasveinane husene, og legger igjen godteri og små gaver i skoen – eller hvis barnet har oppført seg dårlig, en råtten potet.

Jólabókaflóð – Julebokflom

Mens jul på Island er en morsom og livlig affære med mye tid til sosialt samvær med familie og venner, prioriteres også stilletid. Island er som kjent boklesende og bokskrivende. Ingen andre land selger så mange bøker per innbygger som Island. Jólabókaflóð (altså „julebokflom“), feirer dette. Tradisjonen tilsier at at alle må få minst en bok i julegave som de kan ta med i sengen julaften, gjerne sammen med litt sjokolade. I november utgis hundrevis av nye bøker, og samtalene går om hvilke bøker man skal kjøpe og lese til jul.

Icelandair satser på Norge; sommerprogrammet 2021 er klart

Icelandair byr på julestemning 

Islandsgenseren kjenner vi godt her hjemme også. Men på Island er det ikke bare hygge, men alvor. Hver islending må få nye klær til jul, og lokale tradisjoner gir føringer for hvilke plagg det kan være. Kjæledyret til julesveinene er en stor og stygg sort katt. Den tusler rundt på Island for å sjekke at alle har fått en islandsgenser eller et annet plagg. Har de ikke fått det, vil det gå dem ille.

Icelandair satser Icelandair byr på julestemning
Icelandair byr på julestemning fra du går ombord.  Pressefoto: Icelandair.

%d bloggere liker dette: