Flyselskap

USA: Påregn «ventetid på opptil 8 timer» ved internasjonal innreise

ventetid
Foto: flychicago.com

Mandag blir en stor dag for reiselivsbransjen i USA. 8. november 2021 vil USA gjenåpne for internasjonale ikke-nødvendige reiser, noe som avslutter et toårig turismeforbud under Covid-19-pandemien. Eksperter varsler ventetid på opptil åtte timer ved innreise til USA.

For å gjenåpne trygt, innfører landet et vaksinemandat for utenlandske besøkende. Som en nylig presidenterklæring sier, «er det i USAs interesse å bevege seg bort fra land-for-land-restriksjonene som tidligere ble brukt under Covid-19-pandemien og å vedta en reise-policy som baserer seg på vaksinasjon for å komme videre sikker gjenopptakelsen av internasjonale flyreiser til USA.

USA vil kreve at utenlandske voksne reisende er fullvaksinert med en vaksine som er godkjent av Verdens helseorganisasjon (WHO). Barn under 18 år er foreløpig unntatt, siden tilgjengeligheten av vaksine fortsatt er begrenset i mange land. I tillegg må alle utenlandske turister og tilbakevendende borgere fra USA ha et negativt resultat fra et Covid-testresultat tatt innen 72 timer før de ankommer USA.

Mangler elektronisk løsning

Implementering av endringene vil være utfordrende, ikke minst fordi det fortsatt ikke er noen global standard for screening av reisendes Covid-resultater under pandemien. Det er fortsatt litt ville vesten, så langt det går med verifisering av test resultater og vaksinasjon.

Sherry Stein, leder for teknologi for Amerika (SITA).

Akkurat som USA har ligget bak store deler av verden når det gjelder å oppheve reiseforbudet, har landet en helt annen tilnærming til hvordan man screener innkommende reisendes Covid-dokumentasjon. Mens de fleste allerede åpne land har utviklet en nasjonal digital løsning for reisende for å gi sin vaksine og testinformasjon, legger USA i stedet ansvaret for Covid-kontroll hos flyselskapene. Akkurat nå er det flyselskapene som blir sett på som de endelige beslutningstakerne, i hvilken tilnærming de velger å ta for å oppfylle kravene.

ventetid
Chicago O´Hare avgangshall – Foto: flychicago.com

Det betyr at reisende som kommer til USA vil sende inn Covid-dokumentasjon til flyselskapet sitt. Ikke til Customs and Border Protection (CBP). Delta Air Lines har sin Delta FlyReady-løsning, United har innlemmet krav i United-appen, mens American Airlines bruker VeriFLY.  SAS har åpnet Travel Ready Center på sin hjemmeside.

Ventetid og køer

I forrige uke på et reisearrangement i USA advarte Delta Air Lines-sjef Ed Bastian om at reisende bør være forberedt på lange køer når USA opphever restriksjonene 8. november.

Det kommer til å oppleves litt slurvete i begynnelsen. Jeg kan forsikre deg om at det blir køer, men det løser seg. Vi kommer til å ha en god vekst i etterspørselen. Men for å holde denne veksten, må vi gjøre det enklere og enklere for folk å finne ut hva dokumentasjonskravene er.

Ed Bastian, CEO, Delta.

Forventningen er at vi kan se ventetid på opptil åtte timer. Tallet er presentert av IATA som en forventning at dersom trafikken gjenopptas til pre-Covid-nivå. Fordi transaksjonstiden per passasjer har økt fra ett til to minutter til 16 minutter eller lengre.

International International Air Transport Association (IATA), en bransjeforening for verdens flyselskap.

Det gjenstår å se om USAs regjering vil påta seg ansvaret for å verifisere Covid-vaksinasjon og negativ Covid-test.  U.S. Customs and Border Protection tar avgjørelsen om du har lov til å komme inn i landet som en utenlandsk besøkende. De kontroller at du ikke er på en at du ikke er på en overvåknings- eller en trusselliste,  og at du har gyldig visum.

%d bloggere liker dette: