Flyselskap

Piloter starter rettslig prosess mot SAS-handlinger som kan bryte arbeidslovgivningen

SAS kvartalsrapport Piloter starter rettslig prosess
Foto: SAS

Stormen øker rundt det delvis statseide flyselskapet SAS. Pilotforbundet vil reise søksmål mot selskapet, og SAS kan ha krenket retten til gjenansettelse, sier en av Sveriges fremste arbeidsrettseksperter til den statlige TV-kanalen SVT. Kritikken har også blitt rettet på flere møter med Næringsdepartementet som forvalter Statens eierinteresser. Piloter starter rettslig prosess mot arbeidsgiver.

SAS har gjennomført en omorganisering som har blitt sterkt kritisert av piloter og kabinansatte. Piloter som har blitt permittert under pandemien henvises til å søke jobb i nye bedrifter der deres rett til gjenansetting ikke gjelder. Det bryter følge fagforeningene med tariffavtalen. Flyselskapets svar er at det følger reglene. Det handler om helt nye arbeidsplasser og at disse er mulig å søke for hvem som helst.

Ekspert i arbeidsrett Tommy Iseskog mener det ser ut som om SAS gjennom sin omorganisering har flyttet deler av sin virksomhet mellom ulike selskaper innenfor konsernet.

Det er her forklaringsbyrden ligger hos SAS. For når man som utenforstående ser på dette, ser det ut som det er samme type virksomhet som er flyttet fra en bedrift til en annen.

Tommy Iseskog, Arbeidsrettekspert.

Piloter starter rettslig prosess – konflikt også med teknisk personell

Når SVT spør SAS om dette, svarer selskapet at det hele ikke omfattes av reglene for virksomhetsoverdragelse og at de ikke bryter lovverket. Men de velger å ikke si hva som er argumentene for at det ikke anses som virksomhetsoverdragelse.

Parallelt har også SAS, ifølge SVTs kilder, havnet i en konflikt med flyteknikerne. Det handler om nye arbeidsforhold for teknikerne som fikk komme tilbake etter pandemien.

Når det gjelder pilotene, sier fagforeningsformann Martin Lindgren at det nå forberedes rettssaker: «Det som nå skjer er at vi starter rettssaker mot SAS angående dette i ulike land. Vi er pilotforeninger i Sverige, Norge og Danmark som har felles avtaler. SAS vil kun starte denne virksomheten i Danmark, og det er her vi først vil prøve det lovlig».

Luftfartsforbundene har gjentatte ganger krevd at regjeringen skal handle mot SAS. Bakgrunnen er at drøyt 20 % av selskapet er eid av den svenske staten.

Kilde: SVT Nyheter